2010-09-28 141 浏览
我之前经过中环机利文新街,见到呢间怀旧茶餐厅,对我哋后辈嚟讲,反而有一份新鲜感;原来呢度就系蛇窦!我分开两个星期六嚟帮衬。第一次:(下午茶) 蛋挞 + 热好立克 $17.5第二次:(午餐) 腿蛋治 + 菠萝包 + 热杏仁霜 $28.5蛋挞:$4.5不论堂食抑或外卖呢度都系同价,出面有茶餐厅堂食贵 $1~ $2。蛋挞烘焗得恰到好处,挞边及挞底无焗㶶!牛油挞皮有牛油香味,挞身够薄;一咬开,见到中间蛋浆份量不少,有蛋香、够滑,亦无小气孔!甜味适中,食起嚟好松化。我始终觉得牛油蛋挞系好食过酥皮蛋挞!因为酥皮蛋挞要做得好,先要条件系酥皮够多层兼要松化!唔系度度食到令人满意嘅酥皮蛋挞。热好立克 :$13尽管天气有几热以及时间有几赶,我依然坚持饮热饮!因为可以饮出淡奶嘅真正浓度,唔会受冰而影响。冻饮嘅冰会破坏质感,变得水汪汪!以肥肥矮矮嘅杯盛住,慢慢品尝个中味道,奶落得够多,水够热,够带出好立克特有香味!冻好立克未必感受得到!腿蛋治 :$12我发觉呢度每枱食客都会叫蛋类有关嘅食物,例如:滑蛋虾仁饭、滑蛋叉烧饭、滑蛋牛肉饭、蛋治。蛋治 $11,腿蛋治 $12,唔争在俾多 $1 食埋火腿。 我见同枱女食
我分开两个星期六嚟帮衬。
第一次:(下午茶) 蛋挞 + 热好立克 $17.5
蛋挞:$4.5
热好立克 :$13
腿蛋治 :$12

我见同枱女食客叫咗蛋治,起码成 1cm 厚嘅滑蛋,睇到我都心郁!先讲方包,虽然只系普通方包,胜在够软熟,夹蛋果一面搽咗牛油,蛋系滑蛋,但唔算多,亦唔觉油,又有蛋香;当然不及澳洲牛奶公司咁正啦!牛油嘅咸味配合淡味鸡蛋,确实好夹!至于火腿,喺出面有啲茶餐厅嘅火腿冻冰冰,照放落三文治入面。呢度嘅火腿系热嘅,应该系淼过水,表面无油渍亦无煎过嘅痕迹。虽然加咗 $1 多块火腿,但系蛋嘅份量少咗起码一半!

菠萝包 :$3.5
呢个菠萝包真系好抵食!面头嘅菠萝脆皮明显比其他西饼店嘅更厚!给予我一份惊喜,就系未食已经嗅到一阵清甜菠萝香味!成个菠萝包无落到菠萝片,相信脆皮部分加咗菠萝汁。食落去都有菠萝味,新鲜出炉不久,仲系暖暖地,但略嫌唔够热;包质密度高,食起嚟仍然软熟,外脆内软,无可厚非令人回味!值得推介!

热杏仁霜:$13
同以肥肥矮矮嘅杯盛住,我饮热杏仁霜通常落一茶匙糖,呢度系用糖罂,弃用糖包,虽然环保,但易受潮!我见罂入面有些糖凝结成一大粒。搅匀一饮,先系闻唔到杏仁味,跟住饮唔出杏仁味,饮到底才有些少杏仁味,怕且只系落得一茶匙,难怪好似饮紧奶水!
如果落够两壳,杏仁味更香更浓又够滑!
我喺度食嘢一阵间,听到有趣嘅暗语:
热好立克 - 「好力」
菠萝油 - 「加油」
几有鼓励作用呀!大家做嘢都会落力啲啦!

餐牌注明蛇窦,背后为面包挞类食物柜
蛋挞
热好立克
糖用糖罂,弃用糖包,虽然环保,但易受潮!
从爸爸得悉,呢个钟属于 60 年代。
腿蛋治-夹蛋果一面搽咗牛油
菠萝包
热杏仁霜
新鲜出炉菠萝包
2010-09-11
$28.5 (午餐)
餐牌注明蛇窦,背后为面包挞类食物柜
蛋挞
热好立克
从爸爸得悉,呢个钟属于 60 年代。
腿蛋治-夹蛋果一面搽咗牛油
菠萝包