2024-04-25
本人于网上订了蛋糕,当日前往位于铜锣湾既cova 蛋糕店攞蛋糕,黎到时刚好有一位客人都系留左蛋糕,我便排系佢后面等,但系等左阵都无任何员工谂住问我野(当日在场至少三位员工以上)于等期间我留意到男店员眼神望到我,我望返佢谂住佢会示意帮我,因为前面客人一直无行开,我根本同唔到佢地讲要攞蛋糕,直到我望住佢望到佢终于点头示意叫我上前,我出示电话讲明我黎攞蛋糕,佢见到我电话显示qr code ,佢无讲任何野只系用佢既手指指住scan qr code位,(请问作为店员既佢唔系应该讲句:呢边scan qr code呀),攞蛋糕出黎开比我睇,我睇完话ok ,佢无反应,因为佢一直左顾右盼,唔知望咩忙咩。佢问我要唔要袋,同我讲唔要袋,可以用绳绑住个盒比我,要袋收1蚊,我答佢要袋,佢又无反应,因为佢对眼一直左望右望,根本听唔到我讲野,直到佢终于再问多次,我望住佢再大声啲讲:我要一个袋,佢先听到。 最后,呢位男店员将已经放咗喺盒入边嘅蛋糕放入袋,放上枱,其后呢位男店员对眼一直都系继续望左望右咁同我讲咗声:未食要放落雪柜,我讲左句唔该便离开。同人对话唔系要望住人既咩?请唔好将‘忙’当系借口我知道香港本身无咩服务
同人对话唔系要望住人既咩?
请唔好将‘忙’当系借口
我知道香港本身无咩服务业态度好可言,
但系,基本望住客讲野听野无理由做唔到,
我买过平价,中价,贵价,无名蛋糕小店既蛋糕,今次系第一次攞蛋糕系咁差既经验,令人很不愉快。