2011-05-06
以前试过佢嘅曲奇,1直都好想试佢嘅蛋糕..............may 01 & 02, 11,订咗2款蛋糕 : 1) crunch cake (hk$280+10)-这是7"嘅size-为咗2朵花,+咗$10-用上了淡忌廉,多且滑,净吃cream,喺无唛甜味的-蛋糕松软,湿度都够的,但就唔喺重𠮶种-脆焦糖喺食嘅时候先+上去,友人谓佢嘅全个蛋糕之灵魂,因这是甜味之来源,难得喺唔容易潮,食到最后都仍保持住脆身-的确喺要连埋脆焦糖食先攞到个平衡味道,唔+佢嚟食会过于淡口,即时失晒色-我同友人们都有研究佢同美x出品嘅天使蛋糕,友人觉得美x嘅cream会有甜味,所以整体甜度会比呢个高,而且脆焦糖嘅质素比美x高1班。不过我欣赏美x嘅cream的奶香味浓好多2) flourless chocolate cake (hk$280)-原意喺想订3c蛋糕,可惜店方忙于sogo嘅promotion,所以呢段时间唔接3c蛋糕嘅order。在电话里,店员就此讲咗好多次唔好意思-唯有改订这个无面粉朱古力蛋糕啦-是7"size-是1个密度高,好实在,好浓郁嘅朱古力蛋糕,浓到有少少甘苦味,甜味不重,所以若对黑朱古
1) crunch cake (hk$280+10)
-这是7"嘅size
-为咗2朵花,+咗$10
-用上了淡忌廉,多且滑,净吃cream,喺无唛甜味的
-蛋糕松软,湿度都够的,但就唔喺重𠮶种
-唯有改订这个无面粉朱古力蛋糕啦
-是7"size
-是1个密度高,好实在,好浓郁嘅朱古力蛋糕,浓到有少少甘苦味,甜味不重,所以若对黑朱古力嘅爱慕不够深厚,都会顶唔住咁heavy嘅力量
-因为我太迟带佢上食友家,各人都已食到饱饱滞滞,最后剩下4成,留待屋主照顾佢