2018-01-02
虾栈2018年出街食饭第一餐,要食得丰富啲,同朋友去到太子食台式虾煲。去到餐厅门口,已经见到鱼缸入边有好多新鲜嘅虾,喺度不停游紧水,可惜佢哋好快就会落入我嘅肚中。呢间台式虾煲小店,装修简洁,墙上有好多台湾嘅装饰,亦都摆放左食物嘅照片,立即食欲大增。翻开餐牌,估唔到虾煲有十款选择,果然系虾煲专门店,有:胡椒虾、奶油虾、柠檬辣虾、麻油虾、仲有港式限定:避风塘虾、咸蛋黄虾等等……。经过一轮讨论,我哋就试吓胡椒虾煲啦。胡椒虾煲$188呢个煲传来阵阵嘅胡椒味好香,带微辣好惹味。胡椒虾煲比台式最大嘅分别系,台式虾煲的虾会比较细小,但系呢一间店舖用嘅虾比较大只,仲有好多虾膏添,由于食材都系门口嘅鱼缸即叫即捞,啲虾仲好新鲜,所以肉质弹牙爽脆。不过只得六只虾,如果多啲就比较好啦。菠萝雪芭$68雪糕吃得多会胖,忌廉牛奶糖不知不觉间成为脂方落户到你身体里,易请难送。雪葩虽然口感近似雪糕,比沙冰细致,不含牛奶成份,相对热量低。食完感觉都冇咁有罪恶感。雪葩原本是法式甜品之一,系西餐中的作用系食完头盘和汤后,清新一下口腔味觉,准备品尝较浓味的主菜,选材多以甜甜酸酸口味清新的水果首选,例如青柠、柠檬、西柚、奇异果等
胡椒虾煲$188
菠萝雪芭$68
雪葩原本是法式甜品之一,系西餐中的作用系食完头盘和汤后,清新一下口腔味觉,准备品尝较浓味的主菜,选材多以甜甜酸酸口味清新的水果首选,例如青柠、柠檬、西柚、奇异果等……
菠萝雪葩外型十分吸引,用原只泰国小菠萝盛载,如果夏天食消暑一流,一啲都唔会太甜,菠萝味好清甜。
秘制卤水雏鸽$68
乳鸽系雏鸽,虽然话细只啲,但啲肉嫩啲。雏鸽先被浸过用多种香料熬制出嚟嘅卤水,然后再搽上用麦芽糖、再即刻炸一炸香佢,上枱时香喷喷,除了皮够脆外,连啲骨都脆到可以咬埋,十分惹味!
时蔬方面,都好有特色。蒜蓉高丽菜、树子冰菜、小丁香油麦菜等。
羽衣甘蓝$98
羽衣甘蓝系超级食物,真系第一次食上汤浸羽衣甘蓝,口感出乎我想像之中,比较有嚼劲,平常都系生食作沙律或者风干,真系未试过咁嘅烹调方法,不过个人都系比较钟意做沙律嘅食法。
题外话:
午市系不收加一