2023-06-14
依排成日落雨,落到个人都霉霉地🥲,就谂住约个朋友出去食餐饭倾吓计。咁我同个朋友都好中意食海鲜同烧肉,系荃湾行行下街咁岩就揾到依间虾虾烧。入到去见到每张枱隔离都有个长鱼缸,入面啲虾游啊游,等我哋可以一边烧一边睇。入座之后,员工同我哋讲要夹啲虾落啲冰水度浸晕啲虾,如果唔系会周围跳。咁我哋即刻出去拎冰水番黎夹虾,啲虾有大有细,睇岩边只就夹边只。啲虾真系好生猛,放入冰水个时都仲弹黎弹去,会有小小水花溅出💦,我哋都唔敢夹太多,惊会跳出黎。除咗虾之外,仲有好多时令海鲜可以任食,有鲍鱼、蚝🦪、带子、元贝,居然仲有原条鱼😯隔离嘅冷柜有各种猪牛羊鸡肉串、大大件牛骨同羊架、各种蔬菜水果。个炉唔算太大,但有两层,上层可以烧虾同海鲜,下层烧串烧。旁边有啲调味料,可以自己调味,但第一转海鲜想试原咪就冇落。虾🦐好鲜甜,又弹牙,唔洗调味都可以。烧完之后朋友即刻再去夹定。每枱都有份鳝送,又鲜又爽弹,块皮都烧到脆卜卜。带子大大粒,涨卜卜,要再烧多几粒。鲍鱼都好食,但因为要剪走内脏,我哋又唔系太识,最后个员工帮我们剪,啲员工真系好好人。顺手个朋友叫个员工介绍咩鱼好食,夹佐条仲大过我只手嘅鱼🐟。鱼肉质紧实,都好易烧。串烧有
每枱都有份鳝送,又鲜又爽弹,块皮都烧到脆卜卜。
串烧有羊肉粒,烧腩仔,叉烧,鹌鹑蛋,金菇肥牛。全部都好好食😋。串烧放系下层,枝木棒方便翻身。
食咗咁多海鲜同肉,想食番啲蔬菜,出面有茄子、菇🍄、粟米、南瓜、菠萝。
菇搽啲牛油,好香,烧完要放凉,因为粒菇好juicy,会爆汁。
南瓜又甜又糯,茄子落小小孜然粉,变身BBQ风味👍🏻
菠萝酸酸甜甜,又多汁。食到好饱都要再烧多几件,好食又消滞。
甜品都有好多选择,可能自制香蕉船,窝夫雪糕。但因为真系太饱啦,净系食佐杯雪糕。