2017-11-22 162 浏览
餐厅喺太子近花园街近界限街𠮶头,夜晚附近环境比较静,不过餐厅大大个虾logo都好显眼,并唔难揾。一睇logo就知以虾做主题,无错,呢度主打台式大头虾煲!!一入到餐厅就有大大个水缸,入面全部系生猛嘅大头虾,好大堆头。啲水非常清澈,碧绿嘅水缸本身已经系一个好靓嘅装饰品,仲有温度计监控水温,即捞即煮,保证绝对新鲜!【紫薯酥】逢星期一至四餐厅都会送小食。呢个薯酥仲系温热,外皮都几松脆。食落入面就软绵绵,但味道就冇想像中甜。【薄荷柚子梳打$38 】好清凉嘅饮品,里面有好多薄荷叶,柚子甜中带微酸,好开胃,一饮即刻感觉透心凉,爽。【醉鸡卷$88】寿司卷就食得多,圆咕碌嘅鸡卷就第一次食,仲要系我最钟意嘅醉鸡。网上早排疯传一条整醉鸡卷影片,可惜我仲未有时间动手一试,呢度有得食,梗系要试,顺便偷下师。鸡肉唔算好嫩滑但几有鸡味,而且最重要系做到酒味浓郁之余亦能够融入鸡肉入面,唔错。每件都有一粒杞子做装饰,夹埋一齐食,出奇地夹!【盐烧猪肋条$128】猪肋条肉质软腍,本身应该系靓猪嚟,外皮亦烧到有少少脆,用盐烧非常可口,食落油脂唧晒出嚟,好邪恶! 斋食会过咸,建议叫返个白饭或者鲁肉饭嚟配搭。【胡椒虾$188】主

【紫薯酥】

【薄荷柚子梳打$38 】

【醉鸡卷$88】

【盐烧猪肋条$128】

【胡椒虾$188】
主角就系呢个虾煲,总共8只虾,摆得好精美,每只虾都已经剪晒钳同须,好细心。虾肉雪白,果然够新鲜,虾味唔算好浓,但近虾头位置有好多虾羔,大头虾最妙之处就系只只都头大大,装满虾羔。胡椒虾肉好惹味,少少微辣嘅胡椒同鲜甜虾肉好夹。虾煲总共有10种不同味道选择,如果人多可以叫多几款开心share~

虾羔

【树子冰菜$98】
食得多肉点都要食返啲蔬菜,之前食过冰菜都系生食,口感特别,估唔到煮过嘅冰菜都依然脆嫩。菜上面有一粒粒透明结晶,真系好贴合佢个名。另外仲有一粒粒嘅树子,含丰富纤维架,不过入面嘅核都几硬,食𠮶阵要小心唔好(好似我咁)起势咁咬落去⋯⋯

【椰子雪糕$58】
估唔到雪糕系喺个椰子壳入面,仲配有菊花形状嘅金匙更,几有心思。雪糕椰子味够浓郁,够香滑。见到隔嚟枱食雪葩,都系用果壳装住,好似好正咁~

餐厅附近虽然有啲静,但客人都唔少,好多客人都系嚟食台湾美食并小酌几杯。临走先发觉原来除左餐牌食物外仲有啲厨师推介,下次唔可以错过。