餐厅: Tai O Lookout
资讯:

2021-11-02 1000 浏览
放假冇得去旅行 😌,见凉凉地同屋企人去大澳行返转轻松下。🤓上次嚟大澳文物酒店嘅餐厅 「Tai O Lookout」因为有人包场食唔到午餐,今次再嚟撞下好彩有得食下午茶。😋要行楼梯 / 斜路上酒店,如果唔方便嘅可以打电话通知酒店开玻璃缆车仔上。再到1楼餐厅,门口摆咗几张枱同櫈俾客人休息。休息时可以睇定餐牌谂定食咩。☺️可惜因为太多人😫,侍应安排唔到我地坐窗边,窗边出面个景靓好多,而家只系安排我地坐餐厅正中间嘅4人枱,感觉有少少似高级版茶餐厅😣。餐纸好特别,系一张大澳嘅地图。🥸见到餐牌嘅食物会配虾酱,系大澳嘅特产。我地点咗3个下午茶餐。😎脆香大澳虾酱鸡翼鸡翼嚟到有少少失望,普通炸鸡翼配虾酱,如果虾酱腌埋落鸡翼度会更好。虾酱几特别,唔似平时食嘅咁咸,可以点埋薯条食,我谂呢只虾酱系呢度嘅推介。🤩公司三文治满满嘅配料,三文治入面放咗鸡扒,好饱肚。而且配有薯条,不过薯条要衬热食,放耐咗越冻越硬。大澳虾酱猪扒包配薯条打卡影相几靓,食落普通,虾酱都系另外上。好挂住澳门嘅猪扒包。饮品就点咗1杯红树林特饮 (Mangrove special) = 紫贝天葵 + 苹果汁 + 柠檬汁,颜色好靓,酸酸甜甜嘅味道。
放假冇得去旅行 😌,见凉凉地同屋企人去大澳行返转轻松下。🤓

脆香大澳虾酱鸡翼

公司三文治

大澳虾酱猪扒包配薯条
打卡影相几靓,食落普通,虾酱都系另外上。
好挂住澳门嘅猪扒包。

唔钟意饮甜嘅屋企人就点咗大澳咸柠檬梳打 (Tai O salted lemon soda)。

下次可以去试下炸鱼薯条伴虾酱他他。😗