2015-04-01 2593 浏览
2月系我既台庆月,朋友请食饭一定赏面出去既,今次特地过海去到湾仔Restaurant Akrame,就系要浪漫一下,品尝新派法国菜啦。Akrame巴黎总店喺2014年得到米芝莲二星架,餐厅装潢唔算华丽,反而觉得坐得几舒服,二人世界既话很不错呢。(笑)我地点左4道菜,客人唔会知道食d咩,黎到就会有惊喜,我都十分期待啊! 首先有面包加牛油,而上枱既面包仲系微暖的。餐前小吃有橄榄脆片、芝士薄片夹银鱼、同埋三文鱼籽苦白菜。卖相真系够哂可爱,可能我本身唔中意食鱼籽,食左一粒觉得好腥 (爆),脆片就好松脆,咸咸香香的都几得意。头盘有来自日本既菇,将蛋白加菇菇打成泡沫,食落有d蛋既粒粒,又似棉花糖咁,质地好得意,而且菇味香浓。主菜方面有安康鱼,首先厨师用腌料将鱼腌好,再用以黄姜粉特制既香萝卜包住件鱼,加上特别配制既法式酱汁,口感丰富,而且不爱好食鱼既我都唔觉得有鱼腥味,好好味啊!碟边果块橙色东东,系萝卜黎架,面层果片仲系酸酸地,好开胃架。食完个安康鱼就要refresh一下味蕾,厨师用左柑黎做呢个sobert, 入口好滑,即溶既感觉好清新,可以让味蕾继续享受接住落黎既惊喜菜式。接住落黎就有黑毛猪柳,以
接住落黎就有黑毛猪柳,以耶路撒冷酱汁搭配,我唔知咩系耶路撒冷汁,不过系有黑醋既酸甜味,猪柳肉质嫩而且好juicy,旁边系烤过既小薯仔,用洋葱打成蓉,加埋香脆蒜片,教我如何不爱它。
进入甜品部份,首先有Hazel Nut雪糕,面层果块系焦糖脆片,好香既Hazel Nut味,入口creamy,底部仲有溶左既焦糖,加埋用酒浸过既梨,口感一绝。
呢件黑猛猛既甜品系食用炭整出黎架,中间系mousse状,入口即溶兼且苦苦地,不过加左中原一点黄既热情果酱,刚好中和左苦涩味,而外层围住果块脆片系有薄荷味的,都有中和苦涩味既效果架。
最后出场就有Light Tiramisu,共有3层口感,第一层用mascarpone cheese打成泡沫,第2层系有酒味带甜既蛋糕粒粒,最底果层系coffee jelly,有dd苦,不过整体黎讲做得好好,感觉好特别,有惊喜。
劲中意甜品既我,觉得3款甜品都好出色,大爱 (╯з╰)
如果系生日既话,订枱时讲声,就会有sea salted chocolate请你食架啦!(笑) 旁边既柠檬蛋白脆饼更令我一试难忘呢!
食完3款甜品,好满足地就画上完美句号啦!