2024-01-02
近年经济唔好,外出消费想悭就上深圳、储到钱就飞转日本,本地食饭真系冇乜几何。不过有时候唔想舟车劳顿,自己又唔愿煮,咁无可避免都要落街食下饭。新都城行左好多年,唔同铺头都转过好多手,而呢间金坊泰国美食经过好多次 ,今日一于入去试吓。吸引到我入去ge原因,就系佢地做紧优惠,分别系「$18烧蚝」、「$18烧蛏子」同 「$138咖喱软壳蟹」,呢个价钱有海鲜算系相当吸引!蛏子烧蚝每人限叫2只,咁我地分别都叫左两只,蛏子新鲜,烧起上黎非常香口!生蚝爽甜,火烧又系系另一番味道,另外一提系个酱汁非常之match,食完劲开胃!食完前菜,咖喱软壳蟹上枱,未黎到已经香喷喷。软壳蟹大大只,咖喱汁亦非常惹味,拎黎伴饭一流,不过餐厅用左蒜蓉包,一样有惊喜!蒜蓉包松软,配咖喱汁食完又想食。食完海鲜,点都要叫番个菜,我地简左泰式名物:马拉盏炒通菜。果然呢款真系泰菜必食,大大碟香喷喷,食完劲满足。食得泰国野,顺便试埋经典甜品同饮品,我地order左芒果糯米饭、大菜糕、龙眼冰同珍多冰,全部都有水准!龙眼冰好fresh,不过就比较甜,珍多冰比较岩一家大细;芒果糯米饭、大菜糕甜度岩岩好,饭后甜品一流!2个人食,$466,有齐
食完前菜,咖喱软壳蟹上枱,未黎到已经香喷喷。
蒜蓉包松软,配咖喱汁食完又想食。
食完海鲜,点都要叫番个菜,我地简左泰式名物:马拉盏炒通菜。
果然呢款真系泰菜必食,大大碟香喷喷,食完劲满足。
2个人食,$466,有齐海鲜甜品,唔错唔错!