2017-08-24
朋友系疯狂蟹迷,乜种类嘅蟹都好钟意,大闸蟹都一次食几只,仲可以连续几日食都食唔厌。我自己就乜海鲜都咁钟意。下昼两点钟,喺铜锣湾,朋友想食蟹,可以去边食? 我地就拣左Master Kama,全日都有蟹宴供应,仲分日式同西式。铜锣湾咁贵租,但餐厅空间感十足,枱与枱之间好多位置,坐得特别舒服。想坐得仲舒服啲,亦有梳化位,仲有cushion添,好似喺屋企食咁舒服。第一次嚟食,叫左Holy Crab One(西式蟹宴)$538,呢个套餐完全足够两个人食。餐牌写明加钱可以追加蟹盖、龙虾、蓝青口、蒜蓉包。但黑板仲写左可以追加其他野,$188就可以有两只法国膏蟹。 朋友话想追加两只㖞,我一口拒绝,得两个人点食呀?实在太睇得起我……个肚,食完个餐先再决定吧。虽然系西式套餐,但店员先行奉上六小钵,以六小格木盒上枱,日式风格,特别精致。分别有︰酸辣罗勒海蚬、蟹子日式冻豆腐、蟹肉玉子烧 海盐枝豆、虎虾配芒果慕丝、柚子醋海藻沙律蟹肉玉子烧,玉子卷上加上蟹肉,蛋味香浓,简单而鲜味。虎虾配芒果汁同蕃茄粒,酸酸甜甜,清新开胃。芝士蟹肉酿蟹盖,又啖啖蟹肉,食得高雅方便。配上三
海盐枝豆、虎虾配芒果慕丝、柚子醋海藻沙律
蟹肉玉子烧,玉子卷上加上蟹肉,蛋味香浓,简单而鲜味。
芝士蟹肉酿蟹盖,又啖啖蟹肉,食得高雅方便。配上三文鱼子同火箭菜,顶部插上一片脆口白饭鱼干片。
入面满满芝士同蟹肉,好足料。加$68多一客蟹盖,多人食呢个系必加之选!
蟹肉芬奴意式烤面包,多士上铺满厚厚蟹肉,多士够脆,但蟹肉系冻嘅,如果系热嘅会更啱我口味。
跟住系主角出场 - Master海鲜膏蟹拼盘,配上店方自行调配嘅惹味香草牛油汁,都几浓味,正! 除了法国膏蟹,仲有蚬肉、虾、扇贝、青口、鱿鱼等海鲜︰
蟹盖入面都几多膏
仲有好多蔬菜,粟米、薯仔、红萝卜,连少食到嘅椰菜仔(学名﹕抱子甘蓝)都有!
海鲜同蔬菜吸收晒特调酱汁嘅精华
最后系抹茶布甸,抹茶味道浓而清香,微甜,好滑,细细杯,如果呢个有得加配就好! 甜品,我饱饱都仲可以ENCORE架~~
成个套餐两个人食完已经好饱,无「食」力再加配野食!!! 如果三五成群嚟食,套餐追加食物就真系好抵,最化算之选!! 套餐不包饮品,如果有埋优惠价追加就更完美!