2015-03-20
日日午市都有人龙,品质都应该有番咁上下。拉面店黎讲,汤底嘅选择佢算系多,猪骨,味噌,虾汤,蟹汤,辛辣,钟意海鲜汤底就要试试。海老味噌汤都试过几次,虾汤反而未试过,而蟹汤就第一次见。虾汤深啡色汤,有樱虾, 入口虾味浓到甘,佢唔咸,但味超浓,浓过星洲laksa虾汤,少少腥, 饮得多有啲腻。蟹汤赞!赞!赞!冇虾汤咁浓,有少许甜,蟹味啱啱好, 完全唔腥, 比虾汤creamy好多,入口顺滑,最后我连汤都饮哂。豚骨汤有肉味兼且唔太油,层次分明,有野菜嘅甜味,口感偏薄。叉烧薄切,用焗炉(salamander)烘过,有油香但偏鞋。豚拖罗即豚脸肉,香港叫肉青,近猪颈肉但比颈肉油份分布均匀。同样烘过先上碟,入口即溶,冇筋,但脂肪含量极高,有少许猪臊味,多吃会腻。面有粗幼软硬选择,幼面硬面可以再硬啲, 粗面硬面很不错。荀未够爽脆,有啲冧,有啲筋。葱,芽菜选用博多葱及获奖芽菜,小弟未有能力食出个中分别。溏心蛋卖相味道达门槛总括系,蟹汤一定要试,虾汤齿颊留香,豚骨汤层次分明,豚拖罗可以一试,其他中规中矩。仲有, 果两位女店员好man, man到有时觉得佢地冇礼貌, 说话冇尾音, 面偏黑, 长期将笑容埋藏于内心。
有肉味兼且唔太油,层次分明,有野菜嘅甜味,口感偏薄。
叉烧
薄切,用焗炉(salamander)烘过,有油香但偏鞋。
豚拖罗
面
有粗幼软硬选择,幼面硬面可以再硬啲, 粗面硬面很不错。
荀
未够爽脆,有啲冧,有啲筋。
葱,芽菜
选用博多葱及获奖芽菜,小弟未有能力食出个中分别。
溏心蛋
卖相味道达门槛
题外话/补充资料:
注: 汤底应该有味精,但我唔觉口渴。我唔抗拒味精,只要适可而止,为𩠌色吊味没问题,我自家煮嘅都会落味精鸡粉调味,最紧要适中。而一碗好重料好浓嘅老火汤,浓到好似汁咁,冇落味精一样会口渴。况且味精都系日本人发明,我就唔信日本拉面全部都冇味精。