2016-10-11
每逢蟹既季节,自己都会出去餐厅食大闸蟹套餐,因为有人整晒比自己,坐系度就有得食。食得多都会想转下,今年就谂不如买蟹番去自己蒸嚟食。系上环永乐街买几只蟹试下番去自己整,铺头专卖大闸蟹,而且系老字号,就咁睇蟹都有好多唔同价钱,仲有分公乸。拣完蟹见佢地仲系活生生识郁,够晒新鲜。铺头当然仲有其他食大闸蟹会有既野,好似蟹醋,酒等等。番到屋企先洗干净蟹,放几片紫苏叶于蒸锅既水中煮沸,蟹不解水草,肚向上放系盘中隔水猛火蒸20分钟。蒸好已经急不及待去食,首先拣左只公蟹。打开蟹盖已经见到黄色啫喱状既蟹羔向我招手,蟹羔入口口感滑溜,蟹身中间位置同样有蟹羔,所以其实一只蟹已有大量蟹羔。食完蟹羔,再食蟹身同埋蟹脚既肉,十分鲜甜。食完蟹公再食蟹乸,打开蟹盖一样见到蟹羔,但今次就系偏橙色既羔,入口颇有口感,但感觉上羔既份量好似比公蟹还要多。食完蟹,整番杯姜茶当然系指定动作。其实今次都系第一次买大闸蟹番屋企自己整,出嚟既效果又真系拍得住出面食,什至蟹既本身更胜出面餐厅所用既蟹。睇嚟以后每逢蟹的季节我都会系屋企食蟹。
食得多都会想转下,今年就谂不如买蟹番去自己蒸嚟食。 系上环永乐街买几只蟹试下番去自己整,铺头专卖大闸蟹,而且系老字号,就咁睇蟹都有好多唔同价钱,仲有分公乸。 拣完蟹见佢地仲系活生生识郁,够晒新鲜。 铺头当然仲有其他食大闸蟹会有既野,好似蟹醋,酒等等。 番到屋企先洗干净蟹,放几片紫苏叶于蒸锅既水中煮沸,蟹不解水草,肚向上放系盘中隔水猛火蒸20分钟。 蒸好已经急不及待去食,首先拣左只公蟹。打开蟹盖已经见到黄色啫喱状既蟹羔向我招手,蟹羔入口口感滑溜,蟹身中间位置同样有蟹羔,所以其实一只蟹已有大量蟹羔。食完蟹羔,再食蟹身同埋蟹脚既肉,十分鲜甜。
食完蟹,整番杯姜茶当然系指定动作。
睇嚟以后每逢蟹的季节我都会系屋企食蟹。