2023-04-17
同朋友👩🏻🌾一齐喺将军澳呢个商场,肚仔饿要医肚,谂起呢间上海面餐厅,印象中几好味,咁就唔再谂啦,决定带朋友👩🏻🌾一齐过去开餐😁呢度有「午市自选套餐」,系「面/饭/年糕 +凉菜/点心+饮品」组合自己拣,咁我哋拣咗 $94 嘅「鲜蟹粉黄鱼片面」,小食拣咗「镇江水晶肉(+$33)」,饮品拣咗「热豆浆」😆「镇江水晶肉」:沾镇江醋一齐食,酸酸哋好开胃😋「鲜蟹粉黄鱼片面」:「黄鱼片」新鲜、肉质鲜甜😋;「蟹粉」就用匙羹搯起嚟食🤩;面条煮得软腍腍,口味大众化😋「热豆浆」甜甜哋几好味😆午餐加 $16 要咗「菜心」:灼菜心灼得软腍腍😆仲叫咗 $118 嘅「哆唻咪」,睇个名完全唔知系乜😆,原来系「一两浓郁蟹黄、加上二两蟹粉、配上三两清甜鲜美的河虾」,简单嚟讲就系「蟹粉加清炒河虾」,味道浓郁,好食😋,而且一啖食到「蟹粉+河虾」,感觉好丰富🤩
「镇江水晶肉」:沾镇江醋一齐食,酸酸哋好开胃😋
「热豆浆」甜甜哋几好味😆
午餐加 $16 要咗「菜心」:灼菜心灼得软腍腍😆