2013-10-09
早几日𠮶friend 话去试菜,试私房菜,但系竟然系间面店度?咁有趣就紧系试试啦。原来呢间蟹面膳啱啱新开,D师傅之前有做开私房菜,呢个场系中环,夜晚都冇咁多客食面架喇,咪试下推私房菜啰。系面店食私房菜,真系第一次。蟹肉冬蓉羹,真系大乡里,未食过,上枱时重以为系翅,𠮶师傅话佢出道𠮶阵好多酒家摆酒唔食翅就通常食呢味,不过近呢十几二十年都冇乜人做㖞,因为功夫多。呢个羹上枱时超热,啱晒我心水,一饮第一样嘅感觉系,咁鲜甜嘅?唔通落味精?问𠮶师傅,佢话系因为用左真正蟹汤做底,所以有呢种效果。佢重话全部𩠌菜一样都冇落味精,呢样嘢就唔使人讲嘅,食完返屋企,咦,真系冇口渴㖞。得。另一样好食嘅系蟹粥,粥底得呢样唔奇怪,话晒都系蟹店吖嘛,竟然用只大花蟹摆系面,即系话用左一D蟹煑粥取其味,再用另一只花蟹上枱等食起黎唔会冇哂味,只花螚好新鲜同厚肉,真系唔食对唔住自已。有赞都有弹,有几味其他嘅,例如黄金虾佩番茄面,大只粉丝元贝,豉油皇炒面,同埋金不换炒蚬,火候同味道嘅掌握都唔错,但系上枱都系唔够热,以小店黎讲厨房系正格离,呢样野要改善喇。讲开又讲,𠮶两个师傅(唔通系老细?)系我地食到咁上下𠮶阵都有出黎吹下水,听下
蟹肉冬蓉羹,真系大乡里,未食过,上枱时重以为系翅,𠮶师傅话佢出道𠮶阵好多酒家摆酒唔食翅就通常食呢味,不过近呢十几二十年都冇乜人做㖞,因为功夫多。呢个羹上枱时超热,啱晒我心水,一饮第一样嘅感觉系,咁鲜甜嘅?唔通落味精?问𠮶师傅,佢话系因为用左真正蟹汤做底,所以有呢种效果。佢重话全部𩠌菜一样都冇落味精,呢样嘢就唔使人讲嘅,食完返屋企,咦,真系冇口渴㖞。得。 另一样好食嘅系蟹粥,粥底得呢样唔奇怪,话晒都系蟹店吖嘛,竟然用只大花蟹摆系面,即系话用左一D蟹煑粥取其味,再用另一只花蟹上枱等食起黎唔会冇哂味,只花螚好新鲜同厚肉,真系唔食对唔住自已。 有赞都有弹,有几味其他嘅,例如黄金虾佩番茄面,大只粉丝元贝,豉油皇炒面,同埋金不换炒蚬,火候同味道嘅掌握都唔错,但系上枱都系唔够热,以小店黎讲厨房系正格离,呢样野要改善喇。
讲开又讲,𠮶两个师傅(唔通系老细?)系我地食到咁上下𠮶阵都有出黎吹下水,听下佢地点样试唔同嘅方法去煮𩠌,真系觉得佢地几有Heart,香港要多D呢D有Heart嘅人。小店要多D支持。
总括黎讲,呢间店值得一试,特别系上面提𠮶几样招牌嘢。