2019-05-23
星期5 happy friday, 当然要出去食个开心lunch放松一下! 每次黎铜锣湾都会见到呢间好西式既餐厅, 今次同同事一齐黎呢度试下。因为佢出面都几开扬, 当日有日光但又唔会好大太阳, 坐左系窗位都几舒服价钱唔算平, 个个pizza / 意粉都要$100起, 最后我叫左香蒜, 辣椒, 香芹蟹肉意粉, 而同事就点左个职员推介既西西里红虾, 蕃茄洋葱天使面香蒜, 辣椒, 香芹蟹肉意粉$158呢个比起我想像中既有d大出入, 首先意粉真系好少, 对于我胃口唔大既人都系岩岩好, 成几个男同事未食已经谂紧一阵食咩好, 意粉弹牙几有口感, 蒜, 辣椒等等既食材其实都唔系几感受到, 只系食到一个『咸』, 两个字『好咸』, 同四个字『真系好咸』佢个咸度唔系盐果种, 似系调味酱汁果度出左D问题蟹肉系比左几只蟹脚, 但入口唔系咸, 比较上黎似系整完个意粉放上面, 但蟹肉未至于好有鲜味, 整体一般般西西里红虾, 蕃茄洋葱天使面 $168卖相比我地果碟吸引, 呢个个蕃茄味好浓, 但浓到整碟都被蕃茄味盖过, 天使面份量比意粉多, 但口感方面就意粉优胜!天使都口感偏林, 而且蕃茄汁都包围晒包条面, 但蕃茄味
佢个咸度唔系盐果种, 似系调味酱汁果度出左D问题
天使都口感偏林, 而且蕃茄汁都包围晒包条面, 但蕃茄味似系用蕃茄蓉做成, 味道唔觉得系有新鲜既蕃茄咁, 呢个都系一般般.
整体方面水准真系有d差, 但又卖到个价钱太口高, lunch加埋一就已经要将近$200, 呢个价位可以食到更多好野食
冇下次了...
题外话/补充资料:
同埋食到中途好多蚊芝仔飞黎飞去, 卫生程度一般般