2023-11-06
🤗 同事 “巫师” 推介 “天一阁”, 听讲主事人嘅老豆系 “大班楼” 创办人之一, 餐厅颇具名气, 曾经属 预约困难店.🥰 今日相约老友 “甘仔”, “约儿”, 同埋 “格鲁特” 江湖饭局, 交换情报. 电话订位, 几日后讯息沟通选菜. 两款晚餐, 高级版 每位 $1,180+10%, 唔驶再拣来拣去, 我哋试咗 初级版 $850+10%, A. 头盘十选二, B. 炖汤, C. 花雕蒸蟹, D. 主菜八选一, E. 时蔬三选一, F. 主食二选一, G. 甜品.茶熏雏鸽蜀香墨鱼仔花胶螺头炖鸡汤廿五年陈花雕蒸花蟹配陈村粉隋王斩肉鱼汤浸时蔬虾子虾油葱油捞面椰汁枣茸糕花雕红枣饮 🕊️ 茶熏雏鸽. 用蒸笼上菜, 雏鸽细细只, 冇 “啖啖肉” 嘅口感, 但肉质嫩滑. 烟熏味道柔和扑鼻, 入哂骨头, 一路食, 烟熏味一路攻入口腔, 余韵悠长, 十分精彩.🦑 蜀香墨鱼仔. 每人一碗, 墨鱼仔爽口弹牙, 椒味刺激味蕾, 十分过瘾. 我谂起 1881 “后园” 嘅藤椒象拔蚌, 异曲同工. 🤗 花胶螺头炖鸡汤. 清甜, 非常清甜, 而且热到烫口, 惊喜㖞! 炖汤比煲汤更能保留鲜味, 又有保温功效. 材料
茶熏雏鸽
花雕红枣饮
茶熏雏鸽
蜀香墨鱼仔
花胶螺头炖鸡汤
📖 翻查资料: “香醉红𫊻” 嘅 “𫊻” 属于蟹嘅一种, 红𫊻 即系交配过嘅 雌青蟹. 今晚食嘅系花蟹.
香醉红𫊻
📖 相传隋炀帝沿大运河南下出巡, 嚟到扬州, 对景点 万松山, 金钱墩, 象牙林, 葵花岗 十分留恋, 命御㕑以四景为题作菜, 分别做成了松鼠鳜鱼, 金钱虾饼, 象牙鸡条, 葵花斩肉四道菜. 隋炀帝对呢粒肉丸赞口不绝, 后扬名全国, 因而得名 “隋王斩肉” 或 “葵花斩肉”.
📖 信不信由你, 猪肉取自丁字骨下嘅精华部份, 听讲一只猪只能够做出一粒肉丸.
📖 “狮子头” 嘅前身就系 “隋王斩肉”, 相传唐朝郇国公 “韦陟” 宴客, 府中名㕑 “韦巨元” 做了隋王斩肉, 由肉丸做成嘅 葵花心 貌似 雄狮之头, 宾客们趁机劝酒, 说: 郇国公半生戎马, 战功彪炳, 应佩雄狮帅印. “韦陟” 高兴回应: “隋王斩肉” 不如改名为 “狮子头”.
隋王斩肉
鱼汤浸时蔬
虾子虾油葱油捞面
椰汁枣茸糕
花雕红枣饮
🤗 攻略: 头盘十选二, 茶熏雏鸽 属镇店菜式, 必点, 蜀香墨鱼仔 又系震撼, 曾经谂过拣叉烧, 但评论左右两极, 下次再试. 花胶螺头炖鸡汤 交到功课. 主角 花雕蒸蟹 十分精彩, 有比较有伤害, 相对近日食过 “潮州轩” 嘅醉蟹, “天一阁” 嘅花雕酒味完胜. 主菜八选一, 拣咗 隋王斩肉, 绝对值得一试. 虾子虾油葱油捞面 又系镇店菜式. 事隔数月, 仍然回味.