2018-09-08
本身唔算喺生蚝痴,但去到有卖蚝嘅餐厅,或有生蚝供应嘅自助餐,都会少试数只。因为,难得自已嘅肠胃OK,无理由又唔品尝呢种天然美食。食生蚝就最简单,即开即食,最原味,最新鲜,唔使搞咩花巧去烹调。最近,透过友人介绍,知道曾经人称蚝王嘅John Steward晌上环尾同友人合拍开咗间蚝吧餐厅「八蚝吧」,所以,今晚一于嚟八吓。由上环站行过嚟都唔喺好远,不过,餐厅就位处内街,对一般唔熟上环嘅人喺有啲难揾。餐厅嘅环境唔喺好大,但装修颇有情调。近餐厅尾嘅一边墙身,贴满John嘅杂志专访,就知佢来头唔细,蚝王之称唔喺浪得虚名。而全开放式厨房,睇到蚝王开蚝,亦睇到大厨做菜,做菜时嘅香气不时四散吸引食客。此外,环境中最特别之处,喺墙上挂咗唔少上环晌五、六十年代嘅黑白相,让整间餐厅,更添几分旧怀气息。嚟到主要嘅目的就梗喺食蚝,一入门口就见蚝王正在开蚝,而据介绍,每晚都会推出几款生蚝,贵精不贵多,全部法国货。而有咩款式,就会写晒晌白板试,每款都喺卖$55只,法国蚝嚟讲,应该都喺抵食。法国生蚝 @$553款生蚝都想试试,由碟边嘅柠檬角逆时针起计,由淡至浓分别喺Poesie、Mauger及Majestic,虽然对生
3款生蚝都想试试,由碟边嘅柠檬角逆时针起计,由淡至浓分别喺Poesie、Mauger及Majestic,虽然对生蚝嘅大家族唔算认识好深,但食过嘅总会对佢个名有啲印象,呢3款就反而真喺第一次接触。嚟之前都专登上网睇睇阿John嘅资料,佢已有30多年开蚝经验,手势流畅熟练,可以讲喺手艺非凡,而且,佢开蚝有佢独门技术,手法干净利落之外,更会切断带子位,再将蚝肉反转奉客,目的原来喺顺带检查一下蚝壳内壁嘅一个污水泡,虽然有嘅机会可能只有1%,却喺细心嘅表现,又令小弟长知识。 Poesie
呢只蚝大有来头架,喺夺得法国农业部金奖嘅产品,外观肥美饱满,蚝肉带点爽脆,海水味唔会太浓,但回甘强。 Mauger
呢款嘅味道层次比较丰富,同样,入口嘅海水味唔会过浓,但似喺有股香气,慢慢渗出鲜甜味,其实我都唔太肯定,但感觉确喺有少少独特。 Majestic
相对地,3款蚝就以呢款蚝味较浓,带鲜甜味,回甘亦强,余韵持久。虽然伴有红酒醋及鸡尾酒酱,但小弟都喺钟意唧少少柠汁就最好。 而主餐牌好简单,一版A4纸就印晒出嚟,分前菜、主菜及意大利面,以及是日 甜品,单睇菜式嘅名称,就知同样喺贵精不贵多。顺带一提,呢度喺无免费水供应,饮矿泉水收$40位,而梳打水就$50位。
前菜一共有8款,有蚝汤、沙律、墨西哥馅饼、西班牙火腿,较多元化。店员话嚟咗批新鲜法国青口,值得一试。 法国青口 $188
咪睇啲法国青口细细粒,其实,佢哋嘅味道好鲜甜,肉质口感比较柔嫩,无一般食其他青口咁又韧又胶,而且,青口内唔会缠住啲杂草之类嘢,不愧为法国货。而且,以洋葱、烟肉加白汁爆香晒,非常好食,喜欢嘅话,更可以另加$32配薯条或蒜蓉多士,因为剩低嘅白汁伴多士相信都好正。唔觉唔觉,一份嘅青口估计都上百只,因为好似食极都有,但就几花时间吓。 主菜及意大利面方面,共有10款选择,5款主菜、5款意大利面,而主菜主要喺啲扒类,睇落且喺高质素嘅扒类,但单睇定价又唔算贵㖞。
伊比利亚西班牙黑毛猪架 $208
餐牌标示为11安士,送到上枱,果然份量十足,而且,连骨嘅猪架,煎得金黄,十分有睇头,配上蒜片、一串露丝玛莉,令卖相更好睇。碟上仲放有玉桂苹果粒伴猪架食,而茄酱就梗喺用嚟点薯角啦。 件猪架落刀𠮶吓都几软腍,入口肉质唔似得肉眼、西冷𠮶种软腍,相反咬落有少少爽口感,且富肉汁;旁边有一抹芥辣,但小弟就钟意以玉桂苹果粒伴食,感觉更清爽,但喺,如果做成苹果蓉就更方便。而薯菜除有薯角,仲有车厘茄及菠菜叶,样样都处理过,非常好食。 是日 甜品 $58
甜点,餐牌中只有一项是日甜品,相信喺满足吓少部份客想餐后嚟一点甜。是夜嘅甜品喺「提拉米苏」,卖相有点点似个小盆栽。滔起一匙羹,就知喺以手指饼做,有微微咖啡酒香,马卡风芝士亦打得幼滑,带淡淡芝士香。个人嚟讲,喺嫌手指饼浸咖啡酒唔够透,整体质素属中等。 无论生蚝、前菜、抑或份猪架,食材用料本身都极高质素,烹调嘅手势相当出色。服务方面亦好贴心,好似我哋点咗青口,由于壳多, 侍应都主动帮我哋换咗两次碟。喜欢食蚝嘅朋友,「八蚝吧」绝对满足到你!