2018-09-04
今日放工同老公去上环撑枱脚, 佢提议去食之前杂志介绍过果间八蚝吧, 佢话因为呢度嘅老板开蚝技术非常好, 保证唔会食到我最怕嘅蚝壳同一定干净卫生, 而且餐厅仲有提供我最爱吃嘅黑毛猪, 既然系咁, 我就应承老公, 陪佢食一餐佢成日都想去食嘅生蚝啦。😊餐厅老板好热情, 我地一到餐厅佢已经开始介绍是日推介嘅食物, 今日嘅生蚝有4款, 全部都系老板亲自由法国订购空运黎嘅, 老公拣左当中3款, 由于我地到餐厅时间都几早, 客人未多, 我地可以企系度睇老板John Stewart为我地示范开生蚝, 佢介绍佢款开蚝手法系属于英式, 每一只生蚝开壳之后, 佢都会把生蚝反转, 确保每只都干净卫生, 咁样食客可以食得非常放心。👍老公拣嘅3款生蚝分别系KYS Marine, Majestic和Ostra Regal, 佢一个人已经食左半打, 我就每款食左1只, 由老板开嘅生蚝果然非常干净, 而且保存到好多海水, 加上几滴柠檬汁之后, 一啖食入口, 蚝肉嘅鲜味充满哂整个口腔, 连平时唔多食蚝嘅我都好钟意。😳由于我要戒口唔食咁多牛, 老公都要陪我食猪肉, 难得有我最爱嘅西班牙伊比利亚黑毛猪食, 当然要点一份啦,
由于我要戒口唔食咁多牛, 老公都要陪我食猪肉, 难得有我最爱嘅西班牙伊比利亚黑毛猪食, 当然要点一份啦, 西班牙黑毛猪煎到熟度刚刚好, 口感软腍弹牙, 肉味浓郁, 正。👍
老公拣嘅招牌海鲜扁意粉味道好少少辣, 大虾, 青口同带子等海鲜好丰富, 大虾好大只, 青口好鲜甜, 配上爽滑扁意粉, 非常惹味。😋
最后食埋甜品Tiramisu, 埋单每位大概$500 , 价钱合理。