2019-02-18
行完山喺千色店散队,准备揾地方医肚,醒起朝早喺小巴站见对面有间茶记,感觉够晒街坊,几个饿鬼拿拿声走去试吓。多得食客帮手转枱,我哋先有卡位座。叫咗猪扒米线、牛腩灌汤刀削面、沙嗲牛出前一丁跟奶油脆朱同火腿奄列。猪扒米线抢先上枱,除咗猪扒仲有雪菜肉丝?入口先知喺咸酸菜,猪扒系熟识的豉油味,腌得够晒入味,食落唔死硬,仲系最钟意的连骨猪扒。米线Q弹,冇煮到过腍,又够大碗,食得开心。出前一丁同样冇煮到腍晒发胀,沙嗲牛个汁浓度刚好,搭一两条青菜,整碗丁面靓晒。奶油脆朱个样坚诱惑,够热够香脆,包包烘得金黄,食得出同上巿茶记的出品有好大分别。好彩够手快抢到半只独食。牛腩灌汤刀削面,牛腩份量多过预期,够晒腍,仲有牛筋!汤底加咗中药材,有清香的当归味,食到红枣同杞子,感觉似将阿妈煲的老火汤用嚟做汤底咁,充满住家 Feel。味道唔浓烈,略嫌咸咗啲啲。刀削面比较薄身,唔似平时食的厚身版,可能跟米线会更加好。下次行完山,会再嚟试其他嘢。
出前一丁同样冇煮到腍晒发胀,沙嗲牛个汁浓度刚好,搭一两条青菜,整碗丁面靓晒。奶油脆朱个样坚诱惑,够热够香脆,包包烘得金黄,食得出同上巿茶记的出品有好大分别。好彩够手快抢到半只独食。 牛腩灌汤刀削面,牛腩份量多过预期,够晒腍,仲有牛筋!汤底加咗中药材,有清香的当归味,食到红枣同杞子,感觉似将阿妈煲的老火汤用嚟做汤底咁,充满住家 Feel。味道唔浓烈,略嫌咸咗啲啲。刀削面比较薄身,唔似平时食的厚身版,可能跟米线会更加好。下次行完山,会再嚟试其他嘢。