2023-01-03
上星期六同朋友去筲箕湾行山,出发前紧系揾定呢区有咩好嘢食!网上见到呢间四川重口味系新开,之前喺九龙区嘅时候都有食过,味道几好,所以我地就决定喺到食晚餐!去到餐厅,估唔到都几大,有两层!装修雅致,座位阔落好舒服。先来个古法鹅肠皇,哗好爽口!食落麻麻辣辣好开胃,而且蒜香十足,唔错!再来个招牌酸菜鱼,有几款鱼选择,侍应推介桂花鱼,最滑同埋最少鱼骨!一上桌,估唔到又几足料,超大一盘!汤头酸酸味味,我地叫小辣,个辣度都岩岩好,唔会太over!钟意食辣嘅可以叫大辣!鱼肉食落真系好滑,啖啖肉。我地一人叫左碗白饭捞嚟食,劲正!剁椒鱼头呢个真系好震撼,上桌个煲大得好夸张,鱼头份量超劲,铺上大量剁椒!食嚟劲惹味,鱼肉滑溜,底层仲有唔少粉丝同菜,可以捞埋啲汁食,唔错唔错!仲有香脆鱼骨腩 呢个劲推荐鱼肉劲爽口,外层炸到脆薄,味道劲香口,送啤酒真系一流!香辣炒大肠呢个又系大推!大肠炒过后好惹味,火喉十足,肥而不腻!入面仲有唔少配菜,可一齐食更加满足!我哋叫咗两款甜品,桃胶冰粉同埋糍粑。桃胶冰粉食完仲可以养颜,甜度适中,冰粉质感几得意,可以再食多碗!糍粑呢个真系几好味,糯米粉炸得香糯,咬落仲好有弹性,记得要叫!
去到餐厅,估唔到都几大,有两层!装修雅致,座位阔落好舒服。
一上桌,估唔到又几足料,超大一盘!
剁椒鱼头
仲有香脆鱼骨腩 呢个劲推荐
鱼肉劲爽口,外层炸到脆薄,味道劲香口,送啤酒真系一流!
香辣炒大肠
我哋叫咗两款甜品,桃胶冰粉同埋糍粑。
糍粑
呢个真系几好味,糯米粉炸得香糯,咬落仲好有弹性,记得要叫!