2018-01-21
行完大帽山,同老友一程巴士落番荃湾绿杨新村,之后汇合大家老婆,走入「元気」食寿司,过吓寿司瘾。其实,本来喺打算饮茶,但附近几家酒楼都好多人,退二求其次,就入咗元气。「元気」唔使我多介绍啦,佢哋扎根香港咁多年,大家都好熟,环境一如浅木色系嘅和风格局,光猛整洁。近年,不断与时并进,所以,由回转变咗子弹火车,又以平板全自动化落单,有根有据减少人为错误,又方便对单。寿司一整好,就由子弹火车送到,都几过瘾架。虽然墙上贴有餐牌上嘅所有食物,但大家都喜欢晌平板上辘嚟辘去。而下面所列为每客(每碟)单价,有啲一客一件,有啲则一客两件。中华沙律 $17先嚟啲冷盘、小食过过口瘾,中华沙律其实只喺啲海藻,唔知点解有个咁嘅名,一直无去考究,小弟成日当喺食海蜇咁,凉凉哋又爽口。枝豆 $17更加喺过口瘾嘅小食,枝豆粉粉腍腍,带点咸味,唔觉口觉又一条。海胆军舰 $25啲海胆落得都唔少,色泽亮丽而几鲜甜,饭粒黏糯,围边嘅紫菜仲喺有啲脆脆口。炙烧酱三文鱼腩寿司 $10三文鱼腩切成一大长条,炙烧过够晒靓仔,入口富油香,配寿司饭,好味。青瓜卷 $12老婆讲健康又偏素,所以,就专登点客青瓜卷,唔喺咩特别嘢,胜在好啱佢食。青瓜卷
近年,不断与时并进,所以,由回转变咗子弹火车,又以平板全自动化落单,有根有据减少人为错误,又方便对单。 寿司一整好,就由子弹火车送到,都几过瘾架。 虽然墙上贴有餐牌上嘅所有食物,但大家都喜欢晌平板上辘嚟辘去。而下面所列为每客(每碟)单价,有啲一客一件,有啲则一客两件。 中华沙律 $17
先嚟啲冷盘、小食过过口瘾,中华沙律其实只喺啲海藻,唔知点解有个咁嘅名,一直无去考究,小弟成日当喺食海蜇咁,凉凉哋又爽口。 枝豆 $17
更加喺过口瘾嘅小食,枝豆粉粉腍腍,带点咸味,唔觉口觉又一条。 海胆军舰 $25
啲海胆落得都唔少,色泽亮丽而几鲜甜,饭粒黏糯,围边嘅紫菜仲喺有啲脆脆口。 炙烧酱三文鱼腩 寿司 $10
三文鱼腩切成一大长条,炙烧过够晒靓仔,入口富油香,配寿司饭,好味。 青瓜卷 $12
老婆讲健康又偏素,所以,就专登点客青瓜卷,唔喺咩特别嘢,胜在好啱佢食。青瓜卷切得工整,见过有啲店做得好迤,有高有矮。 八爪鱼 寿司 $17
一客有两件,仲要切得几大件,唔知喺咪咁啱,切位刚好跟住啲吸咀嚟切,所以,外观靓仔好多。入口柔韧,唔会好似擦纸胶咁,寿司饭搓得松软,认真唔错。 玉子 寿司 $12
同样一客两件,玉子做得好都唔喺易架,做得软熟有蛋香,口感唔会松散削身,不俗。 炙烧左口鱼裙边 寿司 $12
咪睇啲左口鱼白潺潺,食落好鲜甜吓,仲有一朕朕油润感,烧得深啲可能仲正。
将帆立贝一开二,因为件帆立贝本身都算厚肉,所以,口感仍然有肉地,而且,颇爽口;唧咗少少沙律酱炙烧,令其鲜甜味更突出。
牛油果喺老婆嘅喜爱,加埋有松叶蟹肉,实啱晒佢啦。军舰上铺满好多蟹肉,配搭牛油果,效果唔错,几有清新嘅感觉。
平时食一件件嘅牛肋骨就多,做成寿司就少啲。讲笑咁讲,有啲似食牛肉饭,但件烧牛肋骨肉又真喺几香几有肉味。 葱牛肋骨军舰 $17
追加多件牛肋骨军舰,配上牛蒡丝,又有紫菜卷住,整体感觉好过食牛肋骨寿司;再者,俾多$7,一客喺有两件军舰嘛,心理都觉得抵啲。
试咗多款寿司、军舰,点番啲热食,茶碗蒸喺暖心嘅选择。啲炖蛋蒸得几嫩滑,好有蛋香,蛋内伴有少少冬菇片、日或鱼蛋……等,食完胃都暖返晒。 日式炸芝士年糕 $28
香口嘢点都喺大家至爱,叫一客炸芝士年糕共享就最好不过。啲年糕炸等均匀金黄,而且,口感软糯,内里填满芝士,香浓好味。 烧三文鱼鲛 $24
友人喜欢三文鱼,所以,热食拣多客烧三文鱼鲛,唧点柠汁去去油腻感,鱼肉嫩滑之余,有份清爽气息。 野菜饼乌冬 $29
临尾点个乌冬垫肚,其实,食晒上面啲嘢都几够饱,不过,加个乌冬就更满足。野菜饼做得唔错,香脆不腻,乌冬又够滑溜。