2024-11-09 184 浏览
当日我同朋友行完山,都饿到脑震荡,到咗深井就豪一次,黎呢间有历史嘅港式烧味店食正宗嘅烧鹅。一入门口,就闻到油脂香郁喷鼻而来嘅烧鹅香味,实在令人垂涎三尺。我哋点咗一份上品烧鹅,香口酥脆,脂肪恰到好处,完全无干涩感。切开睇,鹅肉肥而不腻,汁水饱满,化入口中,真系人间美馔。跟住系香脆惹味嘅椒盐鲜鱿,表层焦脆,入口却弹牙多汁,加埋咸味芝麻,咸香并重,令我忍不住一口接一口。之后试下佢哋嘅小炒王,青红椒丝炒得恰到好处,微焦带点脆脆,配合斯文嫩滑嘅肉丝,齐齐融和出一股层次丰富嘅滋味。好特别!再来一份经典无误嘅咕噜肉,肉块软嫩多汁,外层酥脆,淋上咕噜酱后,酸甜咸香俱全,一点也不腻口。仲有一条温润晶莹嘅清蒸海鱼,肉质鲜嫩细致,微微带点临海嘅鲜甜。配埋鲜味十足嘅姜蓉汁,简直醇厚惹味。同埋鱼香茄子煲,烹煮得够耐,蔬菜软绵入心,绝对唔会太干。丰腴浓厚嘅鱼香汁令整道菜品味融洽,顿时大大增添咗食欲。整个用餐过程,服务员专业周到,餐厅气氛都好温馨自在,同朋友聚餐好开心。呢顿正宗粤式盛宴,真系爬山后嘅完美收尾!