餐厅: 寶島
资讯:

2023-07-13 821 浏览
讲起去#屯门 近海一带食嘢,大家可能会谂到去黄金海岸,或者去三圣食海鲜🦞。但系我哋今次就去到#屯门码头 🚢,试咗一间非常街坊friendly💕嘅小店,而且质素都唔差,仲一次过试到日式🇯🇵、韩式🇰🇷、台式🇹🇼嘅菜色。餐厅唔算好大,分咗两个细细地嘅舖位。我哋就嗌咗🔴日式冷面汁稻庭乌冬配烧大蟹柳($68)、🟠窝烧芝士辛辣面配墨鱼肠($58)、🟤肉燥茄子($28)。日式冷面汁稻庭乌冬配烧大蟹柳🌟🌟🌟简简单单嘅一碗乌冬🍜,大蟹柳的确size几大,炙烧过食落有火炙🔥嘅感觉,同时有蟹柳嘅鲜甜。稻庭乌冬弹牙😬,唔会太腍,配上冷面汁,再加上有调味紫菜同葱粒🥗嘅香味,都唔错。不过就略嫌价钱💸贵咗少少。窝烧芝士辛辣面配墨鱼肠🌟🌟🌟🌟好有部队锅嘅感觉,入面仲打咗只生蛋🥚。一片芝士🧀舖喺面,用筷子🥢将佢捞匀呢个感觉好正。芝士同辛辣面好夹,面嘅口感刚好,而墨鱼肠🦑食落味道同墨鱼丸一样,但系就变咗肠仔嘅外貌🤣。肉燥茄子🌟🌟🌟菜如其名,就系肉燥加茄子🍆。食落味道好台式🇹🇼,系台湾肉燥嘅感觉,调味几好🥳,而茄子似先煎香,再同肉燥炒埋,所以茄子食落有香气 💕。

日式冷面汁稻庭乌冬配烧大蟹柳🌟🌟🌟

窝烧芝士辛辣面配墨鱼肠🌟🌟🌟🌟