2022-09-20
今日同老友黎试呢间系天泽商场入面既居酒屋,原来系同颂富商场果间天鸟系同一间公司黎,果阵试过都叫做唔错,价钱都唔贵,一般而言系旺区食居酒屋就多数都偏贵,而呢间开系屋村商场入面既价钱同质素又如何呢?今日就试一试。入到去都会俾个好有型既口罩袋你,即场用又得收埋又得。极上寿司盛合先黎个寿司拼盘打个底,寿司质素就比较一般啦,2件拖罗唔够鲜味,颜色都唔够光泽,新鲜度一般,海胆睇落几靓,食落都有明矾味,北奇贝同帆立贝果d都正常啦,吞拿鱼蓉卷加左少少好似炸天妇罗皮咁既野食落口感脆脆地又几有惊喜,玉子烧都几甜,$158黎讲有十几件寿司呢个质素算系ok啦。串烧鸡颈肉呢味串烧平时比较少见,鸡颈肉几嫩滑,调味都唔错。串烧7味鸡脾肉鸡脾肉加上7味粉,唔洗多讲都一定香口好食啦。串烧鹿儿岛和牛粒食和牛相对就会贵少少,和牛脂肪比例都几多,口感淋滑,配埋d蒜片同芥末籽酱一齐食。串烧西班牙猪肋条口感同肉味都几出,唔会烧得好干,另都跟上芥末籽酱。烧黄花鱼一夜干去亲居酒屋最喜欢就系食烧鱼,但今次呢条黄花鱼其实唔系差,鱼几大条,鱼皮都烧得几香脆,不过可能肉较为厚用同调味不足我觉得唔太岩口味。鳕鱼干送酒一流既鳕鱼干,食落都少少脆
入到去都会俾个好有型既口罩袋你,即场用又得收埋又得。
极上寿司盛合
串烧鸡颈肉
呢味串烧平时比较少见,鸡颈肉几嫩滑,调味都唔错。
串烧7味鸡脾肉
鸡脾肉加上7味粉,唔洗多讲都一定香口好食啦。
串烧鹿儿岛和牛粒
串烧西班牙猪肋条
口感同肉味都几出,唔会烧得好干,另都跟上芥末籽酱。
烧黄花鱼一夜干
鳕鱼干
送酒一流既鳕鱼干,食落都少少脆,但食到尾有dd韧,香口程度差少少,叫做呢个价钱收货啦。
串烧鸡肉棒
又系去居酒屋必点既串烧,不过呢间既鸡肉棒略普通少少,鸡软骨唔够口感唔够爽,都无生蛋酱油俾你捞,但价钱超平民$29有2串,平时出面$29都食唔到1串,呢个价钱都系无得投诉,推荐指数3粒星,试下无妨。(技术关系唔小心删左相)。
自家制梅酒
饮品叫左杯梅酒饮话系自己𫗵的,但侍应就话今日无梅净酒,咁我就照要,味道就酸酸甜甜啦,酒味唔重,都好细杯,冰都几多,唔太抵饮,叫做试下就算。
2个人食完成餐连加一就$672,居酒屋价钱黎讲就真系唔算贵,另外都有d比较平既丼饭拉面之类饱肚既选择,其实都好多人系门口等外卖,睇黎佢地d饭面都好受欢迎,虽然话比较出面食过既居酒屋质素有d距离,但价钱黎讲做得比较平民,始终系屋邨内做街坊生意,以唔太贵既价钱食下串烧饮下酒都系个唔错既选择。