2023-12-10
住左咁多年天水围,试下去远啲食饭,无意中去左个天一商场揾嘢食发现有呢间食越式嘢,当时只系7点几已经好多人,不过服务员好人因应我哋要求,换咗个卡位俾我哋坐,赞👍🏻佢餐牌里面嘅嘢食全部都唔贵,我仲觉得好经济实惠,上菜亦都好快唔会等好耐,我哋两个人就叫咗少少嘢食。1)烧猪颈肉捞檬 同平时餐厅唔同,除咗檬粉份量十足,而猪颈肉系用串烧另外上,切得好薄啱啱好容易入口,又唔会鞋口。 咁样分开食我觉得几好,俾人多个选择钟意嘅可以将啲串烧猪颈肉放晒落去同啲檬捞埋一齐食,唔钟意嘅又可以独立咁食。2) 招牌越式牛肉法包 劲钟意食呢个包,比想像中大个,见到仲系厨师推介,好在有叫到来食😃 有好多片牛系包入面,而且入面仲有青瓜,红椒蕃茄和菜夹埋一齐,烧牛肉香口,有少少辣但可以接受,增加左味蕾感觉。3) 越式大虾沙律 大大碗有好多只虾大大只, 仲有烚鸡蛋绝对可以帮助消化,沙律好清新,捞埋啲沙律醋淡淡地好fresh。4) 金丝网春卷 热辣辣大大啖放入口,又唔会觉得肥腻同好热气,一碟仲有四条。 越南椰香咖啡第一次饮越南椰香咖啡,朋友俾咗少少我饮,平时唔饮咖啡嘅我都接受到,饮一啖就有淡
1)烧猪颈肉捞檬
2) 招牌越式牛肉法包
3) 越式大虾沙律
4) 金丝网春卷
热辣辣大大啖放入口,又唔会觉得肥腻同好热气,一碟仲有四条。
越南椰香咖啡
第一次饮越南椰香咖啡,朋友俾咗少少我饮,平时唔饮咖啡嘅我都接受到,饮一啖就有淡淡嘅椰香味道,而且咖啡都好滑身。我接受到这个味呀😍
热朱古力
味道唔会好浓烈,朱古力饮落口都几滑身。
喺天一商场隔离仲有一间酒店,对面就系轻鉄,撘车好方便,我哋食完就好快撘轻鉄返左屋企。