2024-05-09 31 浏览
我最近去咗一间叫做「咽宫」嘅餐厅,真系食得好过瘾!食物真系道道精致,令人垂涎欲滴。首先,我就嚟到一份酱爆牛肉。个牛肉切得薄片,炒得恰到好处,咬落口即化。啲酱汁浓郁香浓,渗入牛肉嘅每一寸,令味道更加丰富。另外,我都试咗佢哋嘅猪油渣菜心。菜心嫩煮得刚刚好,口感爽脆。猪油渣加系上面,增添咗啲独特嘅香脆口感同猪油嘅风味,令菜品更加美味。我都试咗佢嘅泡椒鸡脚。鸡脚煮得软滑,入口即化。泡椒调味带有微辣同微酸嘅风味,增添咗啲刺激味道。真系好开胃!最后,我就试咗佢嘅烤鱼(江团鱼)。鱼肉鲜嫩多汁,烤得恰到好处,外脆内嫩。鱼肉带有淡淡嘅香气,配上啲香料同调味料,味道更加突出。「咽宫」系一间值得一试嘅中菜餐厅。食物精致美味,特别系酱爆牛肉同猪油渣菜心,味道好正!如果你系粤菜爱好者,喜欢正宗嘅粤菜风味,一定要黎呢间餐厅试下佢哋嘅招牌菜。