2020-05-03
多帮衬下区内小店,就唔会全部都系连锁餐厅啦。今日去开附近,放弃新城市既连锁餐厅,行多几步去左沥源既街坊酒楼。原来酒楼有两层,所以唔驶等好耐就有位。虽然地下果层唔算大,但系都会花地方做无障碍通道,俾街坊都可以推坐轮椅既老人家黎饮茶,好有人情味。饮茶餐牌竟然有好多套餐,点心餐、小食餐等,花多眼乱。我地叫左一个二人餐,有一个粉面饭、小食、两个点心。另外再加多三个点心,三个人够哂食。鲜虾菜苗饺非常大只饱满,入面真系有好多原只虾仁,爽口鲜味。烧卖既肉质都非常弹牙,而蒸排骨都好足料,味道较惹味。咪睇呢窝米线个样无特别摆盘,但真系其貌不扬。呷一口汤发觉真系超级鲜咪既鱼汤,加埋番茄酸酸甜甜咁好开胃。 配料有鸡脾菇、鲜冬菇、胜瓜、芹菜、番茄,仲有超多鲜鲩鱼片,全部都系新鲜原材料,而唔系用人造野好似鱼片果d,其实真系好健康又好鲜味。 三个人一人起码有三碗,但可以食哂连汤都唔留一滴,唔油唔会滞有机会想试埋晚市小菜,见大家写到片皮鸭好吸引咁
鲜虾菜苗饺非常大只饱满,入面真系有好多原只虾仁,爽口鲜味。
烧卖既肉质都非常弹牙,而蒸排骨都好足料,味道较惹味。
有机会想试埋晚市小菜,见大家写到片皮鸭好吸引咁