2020-01-20 44 浏览
我地几个老友,时不时借啲意约出嚟食饭,无他,人齐吹水开心最重要。大家有共识,丰俭由人,有时烛光晚餐,有时街坊饭堂,周围都食吓。其中一个老友住鲗鱼涌地铁站,佢话带我地去电车路附近食潮州菜。呢间舖装修好有怀旧feel, 雕花玻璃、清明上河图……好多熟客系街坊,当然包括我个朋友。我老友系潮州妹,见到啲海鲜即时两眼发光,心大心细之际,老细话今日返咗啲元朗乌头,极力推荐!盛情难却,就叫咗一条试吓。🔸️蒸元朗乌头有埋logo,原来系元朗乌头,本地出产,有信心兼够新鲜。我其中一个贤妻老友话,一向香港以元朗乌头至靓、至多黄油。佢话潮州人钟意食冻乌头, 洗干净连鳞一齐蒸,再摊冻食,所以有黄油系特别香同好味道!佢仲提我地要点啲普宁豆酱夹住食,咁样𠮶味更鲜! 谂唔到咁大条鱼,一啲都唔嚡口!🔸️煎蚝饼 潮菜必叫嘅例牌之一, 好多人钟意食佢嘅微脆烟韧, 送饭送粥一流。用料几足,啖啖蚝仔肉!🔸️ 糖醋双面黄 分量好大,名副其实嘅两面黄, 即系面嘅面同底,两面都煎到金黄色,脆脆口感。点少少陈醋加少少白糖, 提鲜惹味, 点住陈醋食,仲有助减油腻。难得朋友相聚,吃吃倾倾最开心!

🔸️蒸元朗乌头

有埋logo,原来系元朗乌头,本地出产,有信心兼够新鲜。

🔸️煎蚝饼

用料几足,啖啖蚝仔肉!

🔸️ 糖醋双面黄

难得朋友相聚,吃吃倾倾最开心!
  • 蒸元朗乌头