2023-07-01
#搞串个pantry如果你问我哋,喺香港🇭🇰有咩一定要食嘅话,其中一样一定会系#烧味 🍖。烧味喺香港随处可见👀,街市又有,茶餐厅又有,酒楼又有。今次就同大家去到#沙田 🚣♀️一间餐厅,去试吓佢哋嘅嘅烧味💕!!今次我哋分别嗌咗碗烧味双拼河粉、米线($58)🍜。一碗系油鸡🍗、烧鸭,一碗系叉烧、烧腩仔🔥。烧味可以另上,咁就唔洗浸住啲汤啦。同埋烧味嘅份量都好多😍!!试完四款烧味,按最好食咁排,会系1️⃣叉烧、2️⃣油鸡、3️⃣烧鸭、4️⃣烧腩仔。 叉烧偏肥,食落去油脂感丰富😝,味道偏甜,口感非常腍,非常出色🤤!!油鸡嘅鸡肉非常嫩滑,唔会有鸡嘅腥味,有淡淡嘅豉油香味🫗。而烧鸭就一般般🧐,几件烧鸭嘅皮都唔脆,食落口仲有啲干争争。最后,个烧腩仔就真系麻麻啦😕,虽然外皮够脆,但肉质比较老柴,食唔出有猪腩嘅油脂感,而且同时食到有猪嘅腥味🐽。