2023-09-19
黎到湾仔旧区,虽然近呢几年变化好大,但仍然仲保留到唔少老店。今日介绍见证新与旧交替的豪华咖啡茶厅。点解咁讲,主因系豪华咖啡茶厅而家有两间舗,旧舖仲保留昔日的怀旧装潢,而旁边的新舖由于已经重修,所以整楝楼都比较新净。呢度主打一定系佢地的奶茶同埋招牌咸牛肉蛋三文治烘底。奶茶最重要个浓厚度,唔会过杰或者太水都会影响奶茶质感,呢度的奶茶质感适中,另外亦都够滑,唯一系茶味同回甘味唔够长,不过已经系合格有余之作。之后就要介绍招牌咸牛肉蛋三文治烘底,多士烘得成块有少少焦香变得香脆,而内里的鸡蛋前到有㶶边,令蛋味更香浓,但内里仍然保持到蛋汁。咸牛肉同鸡蛋捞埋一齐煎,所以食落去比较平均,唔会一啖只系食到咸牛肉或只系食到鸡蛋,都算系水准之作。如果系港岛区食咸牛肉蛋治,我会拣豪华。至于系九龙区,亦有一间推介,下篇再同大家分享!