2022-06-16
📍蒸庐 石门呢间点心我哋已经帮衬过唔少次(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)次次都有人龙系出面排队,虽然选择唔算好多,但系价廉物美,每次都食到好满足~🍽食物👍🏻鲣鱼丝金粟肉饼饭 $45佢哋嘅笼仔饭一向抵食夹大件,之前我哋食开蒜蓉海虾,都好好味!!今次就试吓肉饼饭。饭粒蒸得好干身,粒粒分明,肉饼嘅size有成个蒸笼咁大,粟米同绞肉捞埋一齐增加口感,不过我就觉得肉饼嘅质感稍为淋左啲,如果紥实返少少应该更好味。✨鲜虾菜苗饺 (特)饺皮晶莹通透,唔会好厚同埋有啲烟韧,啲馅仲要好饱满,入面有完只虾,不过有一粒穿左😂 👍🏻云石芝麻包 (大)芝麻包嘅馅好似芝麻汤圆咁,有麻蓉同好香芝麻味,但就唔系流心个种,而系比较实心,食晒三个都几漏下✨蟹籽烧卖皇 (特)烧卖够晒大粒,上到嚟仲系热辣辣,入面仲有虾仁,咬落去啖啖肉好弹牙~✨秘酱蒸凤爪 (大)凤爪系我每次饮茶必嗌嘅点心~ 佢哋嘅凤爪蒸得好淋好入味,轻轻一吮啲骨就会自动解体😂冇牙都食得呀👉🏻鱼汤虫草花鲜竹卷 (中)鲜竹卷入面嘅肉馅唔知点解同肉饼饭个味道同质感都好似😂 味道正常~👍🏻咖哩土鱿蒸豆卜 (顶)鱿鱼弹牙,咖哩汁好香同埋好入味,垫底嘅豆卜索晒咖哩汁,一咬就爆汁,够晒惹味~
🍽食物
👍🏻鲣鱼丝金粟肉饼饭 $45
✨鲜虾菜苗饺 (特)
👍🏻云石芝麻包 (大)
✨蟹籽烧卖皇 (特)
✨秘酱蒸凤爪 (大)
👉🏻鱼汤虫草花鲜竹卷 (中)
👍🏻咖哩土鱿蒸豆卜 (顶)
✨茶位$4/位(非假日嘅星期一至五免茶芥)
✨午市点心价钱:小点 $16、中点 $20、大点 $24、特点 $28、顶点 $32
⛩环境
👉🏻舖面好细,枱同枱之间都有啲迫,如果2个人食少不免要搭枱,同埋卫生情况有待改善
💁🏼♀️服务
👍🏻员工服务态度有礼貌,不过因为外卖单好多,佢哋会好赶急😂有时要加水都要等一阵
📝总评 8/10
呢到嘅点心即叫即蒸,所以嗌完都要等返3个字左右~ 食个时全部都系热辣辣,同埋佢哋CP值好高,人均$100已经食到捧住个肚,个芝麻包最后系要拎走😂 除左排队时间耐啲之外,都谂唔到有咩缺点啦~
👛人均消费 ~$100(冇加一)