2014-02-25
小弟晌返工日子一向食晏唔俾钱,原因只不过公司包伙食,甚少出街食晏,但既然老友大佬东难得晌广州返落嚟公司「述职」,突然打嚟叫我一齐食晏,当然点都要奉陪啦!虽然大家都喺「中环友」,不过一个晌东,一个晌西,就番佢工作位置,拣定嚟「佳美」食晏,然而,我就要由街头(相对嚟讲)行到去街尾,差唔多由中环嘅一边行到去中环嘅另一边。位处地库嘅佳美,入口细细,其实唔多起眼,虽然其为一间电影主题嘅酒吧餐厅,内里有唔少电影海报、人物剪影,但仅此已矣,讲真唔多觉有电影主题嘅气氛。由于临时临急,都无订到位,所以被安排坐晌高脚枱櫈用餐,对我哋两个男士而言,都无话有咩唔方便。一室主要都喺深啡衬白,不过,高脚櫈就改用鲜艳嘅橙红皮梳化椅。午餐套餐主要分为4大类:「创新健康沙律。素食」、「无限煮意。欧陆风情」、「魅力意粉。焗物」及「精选东南亚美食」,一共14款,部份款式订明可配有机红米饭、金粟菜香饭、鲜茄酱意粉或薯角野菜沙律,价位为$72 - $108,奉送餐汤及茶啡,如拣特饮则需要另外补钱,加一就惯例啦,温馨提示,要满$200先可签卡。小圆麦包.罗宋汤麦包就当然唔喺常见港式𠮶种,喺一小个粗麦嘅小圆包,犹幸小圆包仲带微暖,
麦包就当然唔喺常见港式𠮶种,喺一小个粗麦嘅小圆包,犹幸小圆包仲带微暖,包心软熟。而罗宋汤酸香醒胃,有啲辣劲,算唔错。 焗香草龙脷柳意粉配牛肝菌忌廉汁 $82
大佬东拣咗个焗意粉,份量唔少,似模似样。少试了一口,龙脷柳都大件厚肉,不过香草味唔突出,意粉算喺合格,无焗过腍,但可惜啲喺个牛肝菌忌廉汁,牛肝菌香味欠奉,换嚟只有芝士香味。 香煎海虾南瓜意大利饭 $88
小弟就拣意大利饭,一来都几钟意食意大利饭,二来用南瓜嚟煮,啱晒我。个饭煮得唔错,几浓香南瓜味,啖啖饭都带著南瓜香,此外,饭粒烟韧,口感满意,然而,香煎海虾只此一只,虽然呎码唔细,不过都喺两啖搞掂,幸好喺海虾挺新鲜,有虾味,几弹牙。 即磨咖啡
餐饮点选咖啡,不过只有一般即磨咖啡,别无他选。咖啡几芳香,唔比连锁咖啡店差。 两个老死好好倾,家庭、工作、旅行、教会……乜都讲,已经提早蛇咗出去食饭,差啲超时添。