2024-03-30
📚熊妹真系好耐好耐冇见过宾妹同埋柴妹,就嚟宾妹生日,梗系约出嚟庆祝吓啦。📌就宾妹放工地点,今次揾到铜锣湾一间靓靓打卡Cafe《The Old Book Store》,同港女们疯狂地一齐打卡影相真系好开心㗎!🤗📌位于铜锣湾 Tower 535 的转角位,门面落地玻璃嘅设计,透视出店舖内复古式的旧书店装潢,咁特别嘅设计就算路过都会望多两眼👀!📌入到店铺,仔细再望多眼👁,原来系隶属于但大玩复古风味,鬼马十足的「The So Lonely Club」集团!之前熊妹同宾妹柴妹都食过旺角分店《No Money So Lonely》,而家呢间分店系《So Rich So Lonely》,究竟有钱好定无钱好啊?系咪搞笑啊?😆📌店舖非常之大,有四至六人卡位,好多张二人枱,仲有三人吧枱位同埋四至六人corner位,楼底又高,空间感好强,地方咁大就可以坐得舒服,啱晒熊妹大声讲大声笑🗣都唔惊喇。📌装修一如「The So Lonely Club」的作风,色彩缤纷🎨又带点神秘的感觉,玩味十足之余又带点文艺气息,所以话餐厅嘅每一个角落位都系一个打卡的地方📸。📌都话系一间旧书店,真系有书睇架,一个书架上面放咗一本本书
📌位于铜锣湾 Tower 535 的转角位,门面落地玻璃嘅设计,透视出店舖内复古式的旧书店装潢,咁特别嘅设计就算路过都会望多两眼👀! 📌入到店铺,仔细再望多眼👁,原来系隶属于但大玩复古风味,鬼马十足的「The So Lonely Club」集团!之前熊妹同宾妹柴妹都食过旺角分店《No Money So Lonely》,而家呢间分店系《So Rich So Lonely》,究竟有钱好定无钱好啊?系咪搞笑啊?😆 📌店舖非常之大,有四至六人卡位,好多张二人枱,仲有三人吧枱位同埋四至六人corner位,楼底又高,空间感好强,地方咁大就可以坐得舒服,啱晒熊妹大声讲大声笑🗣都唔惊喇。 📌装修一如「The So Lonely Club」的作风,色彩缤纷🎨又带点神秘的感觉,玩味十足之余又带点文艺气息,所以话餐厅嘅每一个角落位都系一个打卡的地方📸。 📌都话系一间旧书店,真系有书睇架,一个书架上面放咗一本本书📗,书名系「寂寞书店」,打开睇吓有咩睇?!原来系Menu呀😂!呢个设计真系好特别好有谂头,又切合书店并餐厅主题,成个概念真系几有意思👍🏻! 📌咁就认真阅读吓有咩食先!喺大玩fusion菜,以西式嘅煮法,用上泰式嘅调味同食物材料,创造出多款泰国西式菜,除了装潢风味突出之外,连食物菜式都特别过人,「The So Lonely Club」集团的创意总监同市场部门真系落足心机💕,熊妹相信应该系集团嘅灵魂人物吧!
头盘叫咗个炸物拼盘,入面有炸洋葱圈、鱿鱼圈、蟹饼、粟米墨鱼饼、吉列虾、猪肉春卷同埋一堆幼薯条,可以拣全份或者半份,半份嚟讲每样都有两件,三个妹子都够食啦!
拼盘嚟讲有七样小食,其实都几抵食。全部都啱啱炸起,金黄炸面咬落去好热气,食落口就好弹牙,点埋中间嘅泰式辣酱,就非常惹味。
当中,熊妹觉得鱿鱼圈最为惊喜,弹牙的鱿鱼🦑连淋淋地的炸皮浆味道几特别,本身熊妹谂住食半件,但系食完会再想食埋𠮶半件。
宾妹最钟意就系食明太子意粉🍝,谂都唔使谂就要呢个!
意粉嚟讲系熊妹最爱嘅7️⃣分钟熟到,食落去非常有咬口,唔系淋身款,而宾妹最爱的明太子酱汁系非常creamy,浓郁到浆住喺每条意粉上面,再捞埋啲蟹肉丝同蟹籽一齐食,加多一重蟹嘅鲜味🦀,呢款材料跟酱汁嘅配搭好唔错!
比萨有六款特别口味,最后拣咗蒲烧鳗鱼呢款,因为好少见到出边有!
呢款比萨系配上日式和风口味㖞,材料有蒲烧鳗鱼粒、蟹柳粒同埋面头铺上紫菜碎同木鱼碎,鳗鱼烧汁嘅味道好配合沙律酱,食落去偏甜但带少少沙律酱嘅微酸,一般食比萨嚟讲都会好油腻,而呢款酱汁调味配搭喺比萨上面就成好清新,而且薄饼用上薄批好似饼干咁脆,就唔似食厚批咁丰满腻济。
柴妹话好耐都无饮过抹茶拿铁🍵,熊妹又点解唔俾佢叫呢?
依家系树叶心形嘅设计☘️,因为强烈的颜色对比令到图案做得好分明。宇治抹茶味道超浓郁,糖份的比例刚好,牛奶冲击抹茶粉令抹茶味好重但唔苦涩,明显用上高档次的宇治抹茶粉🍃先咁出抹茶味。 📌《The Old Book Store》整体气氛玩味浓又充满艺术气息,成个装修唔食得都睇得!无咩文学修养而净系识食的熊妹得闲都要过来沾一下「书卷味」!