2020-11-09
转角见到呢间Nuttea 同一街都系既coffee shop/ bubble tea shop唔同 决定入去试一试呢间街角小店 店面细细 但装修别致又开阳 可以话五脏俱全有个小board介绍Nuttea创办人 原来系前足球员退役后既打本小店 睇准大家对坚果既喜爱 推出一系列坚果饮品 有奶盖茶、奶、奶茶、咖啡 另外仲有水果茶同冷萃茗茶佢既奶大有来头 系由五种坚果整成既奶 当中有杏仁、合桃、夏威夷果仁、榛果、腰果 坚果奶俾素食者一个选择 都俾大众对素食有多一种认识 原来坚果奶都可以同奶好似又好饮 做到’没有牛奶没有奶精的坚果奶’比起好多手摇饮品黎得健康一入店 旁边就有介绍每日限售100杯既得奖饮品 - 伯爵朱古力坚果奶盖茶 好吸引 但今日想饮啲清新啲既野 所以最后拣咗 四季春坚果奶盖茶($34)微甜少冰 同满杯奇异果($35) 无糖少冰本身对奶盖要求好高 饮过好多坊间失败既奶盖茶 令我对奶盖茶成日有种患得患失既感觉 有啲担心呢杯奶盖茶都会唔得 唔信邪 决定都系要嗌奶盖!!首先有gimmick小铲子 俾你铲起啲奶盖试下 再45度角大啖饮 感受下奶盖同茶底既结合铲起笃坚果奶盖放入口 即刻会心微
呢间街角小店 店面细细 但装修别致又开阳 可以话五脏俱全
铲起笃坚果奶盖放入口 即刻会心微笑 妈呀 系好味既奶盖呀 佢好creamy 好smooth 有阵榛子酱既味 好似缤纷乐变咗奶盖咁 入面啲nuts细细粒 有啲咬口 好特别好好味
饮一啖连坚果奶盖既四季春 浓厚既奶盖俾清新既四季春中和 有一种甜甜又清新既感觉 唔会太浓太甜 啱啱好 重点系通常都会饮完个奶盖仲有大把茶 今次竟然可以饮完个茶都仲有奶盖净 太神奇喇 会唔会蚀钱架咁做生意(喊 - 感动既眼泪)
另外嗌咗好少地方有得饮既奇异果茶 - 满杯奇异果 因为无糖既关系 杯野饮好天然 坚有奇异果肉加绿茶底 清新得黎好健康 应该嗌微甜 少少甜既点缀一定令杯茶更出色
最后想话佢哋饮筒系环保既饮筒 加分