2018-11-27 120 浏览
放工太肚饿,系大埔揾野食,一落巴士就落大雨,匆匆忙忙穿左入对面街。成条街唔太多食肆拣,见到呢间日式拉面店,睇评价都唔错,就入左去试下啦舖头唔算好大,播住日文歌,令人感觉几放松拉面有三种口味,小食都几多选择。虽然得一个人,但系我好饿呀,叫左一个豚骨原味拉面同埋饺子酿鸡翼拉面嚟喇,阵猪骨香味扑鼻而嚟,我加左$8要特浓汤底,果然好香浓㖞!睇下个汤几浓我个人特别中意浓厚嘅汤,食落感觉系充满猪骨嘅精华,正!流心蛋时间岩岩好,够滑够嫩,而且蛋黄都系好香,一啖就比我食晒!面嘅硬度我个人prefer较硬,够弹牙。望住出面落紧雨,可以食到一个碗咁好味热辣辣嘅拉面真系好幸福呀配埋杯有淡淡柠檬味嘅冰水,超级满足呀!店员服务态度好好,介绍左呢个老板自制嘅辣芽菜,配面食都几夹~仲有我至爱嘅饺子酿鸡翼呀,佢出面炸到脆卜卜,但入面仲系好juicy其实呢间小店真系几高质,大埔真系好多好野食架!但可能因为位置有d入啦,所以都唔算多人行入嚟帮衬,太可惜喇

舖头唔算好大,播住日文歌,令人感觉几放松

拉面有三种口味,小食都几多选择。

豚骨原味拉面

睇下个汤几浓
我个人特别中意浓厚嘅汤,食落感觉系充满猪骨嘅精华,正!

面嘅硬度我个人prefer较硬,够弹牙。

配埋杯有淡淡柠檬味嘅冰水,超级满足呀!
自家制辣芽菜

饺子酿鸡翼