2024-04-25
香港食酸菜鱼嘅餐厅越嚟越多加上呢家香港饮食业寒冬 平日出街食饭嘅人好少但今日平日晚餐时段 十二味居然full house以性价比同食物质素嚟讲 十二味算系无得输\ 人见人爱酸菜鱼🐟 x 中辣🌶️ x 加宽粉🍜 ($276) /店员捧住行紧过嚟嘅时候已经闻到阵阵酸酸辣辣嘅香气份量比我想像中大 鱼肉份量非常多加上大量酸菜 莴笋 鸡脾菇做配菜2-3个人食都好充足单单系酸菜已经混搭咗三种不同地区嘅酸菜 包括云南、四川、广东而汤底系以猪骨、鲗鱼、鲈鱼骨熬制而成 加上指天椒、花椒、炸蒜等香料🌶️汤底层次丰富 加埋鲜甜嫩滑嘅鱼肉 非常惹味!!! 🔥食酸菜鱼一定要搭配宽粉 佢嘅宽粉口感非常烟韧 就算浸得耐都唔会软咗一口鱼肉 一口酸辣汤 一口宽粉 一口接一口 完全停唔到落嚟唯一美中不足嘅系 嗜辣嘅我觉得中辣都唔够辣\红糖糍粑 🍡 ($48) /即叫即炸嘅红糖糍粑份量大 足足有8件 上面洒上满满嘅黄豆粉咬落外脆内软 入面嘅糯米香甜软糯 喜欢甜甜嘅味道可以蘸上红糖汁 食完有满满幸福感以味道 份量 价钱嚟讲 十二味绝对系性价比之选!!而且分店非常多 喜欢酸菜鱼嘅朋友值得一试~
加上呢家香港饮食业寒冬 平日出街食饭嘅人好少
但今日平日晚餐时段 十二味居然full house
以性价比同食物质素嚟讲 十二味算系无得输
店员捧住行紧过嚟嘅时候已经闻到阵阵酸酸辣辣嘅香气
份量比我想像中大 鱼肉份量非常多
加上大量酸菜 莴笋 鸡脾菇做配菜2-3个人食都好充足 单单系酸菜已经混搭咗三种不同地区嘅酸菜 包括云南、四川、广东
汤底层次丰富 加埋鲜甜嫩滑嘅鱼肉 非常惹味!!! 🔥 食酸菜鱼一定要搭配宽粉 佢嘅宽粉口感非常烟韧 就算浸得耐都唔会软咗
一口鱼肉 一口酸辣汤 一口宽粉 一口接一口 完全停唔到落嚟
唯一美中不足嘅系 嗜辣嘅我觉得中辣都唔够辣 \红糖糍粑 🍡 ($48) /
即叫即炸嘅红糖糍粑
份量大 足足有8件 上面洒上满满嘅黄豆粉
咬落外脆内软 入面嘅糯米香甜软糯
喜欢甜甜嘅味道可以蘸上红糖汁 食完有满满幸福感 以味道 份量 价钱嚟讲 十二味绝对系性价比之选!!
而且分店非常多 喜欢酸菜鱼嘅朋友值得一试~