2024-10-18
生日就系有口福😋好友极力邀请到鲤景湾不起眼嘅「中意仿」,门面就系亲民装修嘅街坊食店,估唔到系一个卧虎藏龙嘅地方,除咗一般餐牌嘅小菜之外,原来仲有中式版嘅Omekase,即系私房菜😆1。鱼子酱伴手拆濑尿虾一共有三层;第一层夹杂鱼子酱食,鱼子酱喺口里面爆开,再加埋濑尿虾嘅鲜味,完全系冲击味蕾之作😋😋😋第二层有啲青柠皮碎伴食,带有泰式凉拌嘅清新第三层配合特制酱汁,少辣开胃,呢度菜作为头盘,为今晚嘅完美晚餐揭开序幕😍2。手拆松叶蟹素翅汤头足味,最惊艳系厨师人手拆嘅松叶蟹肉,鲜味十足,无蟹腥味,绝对唔系一般交货嘅蟹肉可比3。白灼澳洲牛肩胛鲜嫩幼滑,处理时间啱啱好,就连垫底嘅芽菜都食到一条不漏4。花竹虾粉丝煲送上枱已经充满虾油香味,食落更加不得了,你绝对系食到只虾嘅新鲜弹牙质感,每只虾头都充满虾膏,好食到想连啲壳都食埋,个粉丝送饭简直系一绝5。豉椒蛏子炸米粉(位上)爽、弹、脆,厨师仲要细心到将蛏子切细,女仔食都唔使惊尴尬,食到成嘴都系汁6。甜品拼盘最后当然要用佢哋最驰名嘅特式甜品作为完美嘅句号,佢哋每日都会有十几款甜品选择,每款份量唔会好多,就算有选择困难症嘅我,试多几款都唔会有罪恶感,加上服务员
1。鱼子酱伴手拆濑尿虾
一共有三层;
第二层有啲青柠皮碎伴食,带有泰式凉拌嘅清新
2。手拆松叶蟹素翅
3。白灼澳洲牛肩胛
鲜嫩幼滑,处理时间啱啱好,就连垫底嘅芽菜都食到一条不漏
4。花竹虾粉丝煲
5。豉椒蛏子炸米粉(位上)
6。甜品拼盘
最后当然要用佢哋最驰名嘅特式甜品作为完美嘅句号,佢哋每日都会有十几款甜品选择,每款份量唔会好多,就算有选择困难症嘅我,试多几款都唔会有罪恶感,加上服务员搞笑嘅介绍,同埋亲切殷勤嘅服务态度,成餐饭都好满足好满意,一定会再嚟试吓佢哋其他嘅隐藏美食❤️