今日本身想去元朗二悦食牛肉面,但原来星期四放假,就唯有系附近揾其他野食。记得有日个friend 讲过附近有间拉面唔错,就揾到Aya。入到去,装修同员工制服已经比到一种真正日本既店铺观感,员工统一格仔衬衫,全部带帽,店面有种简单而实用既感觉。一上坐,有冰水供应,虽然未至于好似日本拉面店咁冻,但已经感觉真系日本人经营,因为日本有冰水供应系基本礼貌。望餐牌,清一色拉面,唔似其他拉面店为迎合一般香港人咩都叫D既叫法。我一般第一次去新餐厅都钟意叫最basic 既野,因为gimmick 野通常都讲运数,未必显示到一间店铺既实力。但见到个特别多葱既version我都忍唔到手。最后叫左个多葱既猪骨汤小麦面,同一支柚子梳打。无耐野食来到,饮淡汽水,唔错,但因为真系有D似韩国个柚子茶,相比起来加22蚊,其实建议要我一直饮开既青提汽水更好。到野食,个面系粗面,比起最近香港好多里面店既幼面我比价钟意粗面。咬口好弹牙,唔鞋,其实真系我食过既拉面来讲好上乘,口感非常好。唯一硬要讲就如果小麦味再强少少更好。汤,其实同一般食开既沾面好唔同,第一就系清好多,第一个感觉似汤面多D。因为一般外面食沾面个汤其实似汁多D,其实

汤,其实同一般食开既沾面好唔同,第一就系清好多,第一个感觉似汤面多D。因为一般外面食沾面个汤其实似汁多D,其实系难以饮用既地步。但其实呢个汤味道一D都唔差,有层次感,唔似外面一味靠浓。呢度既汤底其实有D似清汤,唔痴牙,但建议食法就比面留系汤入面耐少少先食,如果唔系就未必够味。

个溏心蛋,味道浓郁唔太咸,蛋黄粘性高会留系口内比较耐,蛋白部分比较软身,唔似其他地方食个蛋白咁弹,可能因为其他地方都整完雪起待用。

叉烧比较瘦身,无咁多肥肉,少D油脂味但肉味较出,亦无某D店烧既焦香味,觉得视乎个人喜好,我自己就觉得唔错,但可以再大块D我唔介意比多D钱。

葱真系几多下,食落几fresh有爽脆感,有少少生葱既辣味。

总结:  我其实系几满意,但确实亦都觉得未必个个人都钟意呢种比较清甜既汤底,又或者有D想食浓郁沾面既人未必适合,但可能其他口味可以满足到,下次可以试试。
2021-05-13