2017-03-20
同朋友倾计,问佢最近有咩西餐推介,朋友二话不说就讲左星厨,佢话好抵食既西餐,尤其是系佢咸猪手。今日下午决定试试下佢既食物质素,正既话揾晚再黎食!由太子C出口,沿住荔枝角道行大约2分钟,就会系一系列食肆中见到星厨呢个大招牌。入面装修都几简单,格局似茶餐厅,两旁是卡位,不过都有梳化凳坐,而且都无茶餐厅咁迫硖既!我下午茶时间黎,空位多任我拣虽然过左午餐时段黎,但依然系午餐既餐牌,睇黎无下午茶既餐牌。门口已经见到手写既午餐餐牌,但每枱都有呢个同样系手写既餐牌,感觉亲切~午餐价钱全部都唔过$50蚊,连埋餐汤餐饮同是日雪糕但食物选择大部份都唔系cheap cheap野㖞!最贵既大虾黒松露意粉都系$48蚊!但我已经食左午餐,所以叫左个炸鱼柳配沙律。是日餐汤今日系罗宋汤,岩我(寻晚锯完扒仲有d漏~)入面有唔少杂菜粒,洋葱蕃茄菜粒等,汤唔会太浓或太稀,还可以~杂菜沙律配炸鱼柳 $45我身为一个黑洞,成日觉得吾够食唔够大份,但店员放低呢个炸鱼沙律时,我真系大叫左一声:「哗!原来咁大份架!」好夸张!!放只手系格离就睇到佢有几长!!虽然我系第一次见到有J字型既炸鱼柳,佢个样都唔似平时fish n chips果
我身为一个黑洞,成日觉得吾够食唔够大份,但店员放低呢个炸鱼沙律时,我真系大叫左一声:「哗!原来咁大份架!」好夸张!!放只手系格离就睇到佢有几长!!虽然我系第一次见到有J字型既炸鱼柳,佢个样都唔似平时fish n chips果啲咁靓仔,但佢真系件有内涵既炸鱼
相机食左一阵,皮依然脆口,炸浆好薄身,但睇落厚,系因为佢炸得好松脆,有种千层酥既感觉,唔会好似食fish n chips果种好厚身成块炸浆咁食!好少食到呢种炸鱼!
有少量千岛酱,混合埋沙律菜,中和左炸鱼既腻感,沙律菜亦唔系生菜,系少见幼身既沙律菜,新鲜,但个人较喜好罗马生菜,口感更爽脆。
呢个咁令人满意既下午茶餐,只系四十五蚊,仲要无加一,多谢朋友既推介!