2014-05-12
女友介绍我嚟呢度买件cake返去做母亲节礼物,于是就兜去睇睇。去到见到每件蛋糕比想像中细好多,细过Tony Wong𠮶啲,但价钱又唔平,平均每件要四十蚊以上。心谂值唔值......呢刻店员见我企咗喺度睇,就开始介绍啲cake。我见呢度都有人赞焦糖芝士蛋糕,就买件返去;摆喺Chesse Cake隔离咁啱卖剩一件Tiramisu,心谂大路嘢个个啱食,就买多一件。店员迅即将蛋糕入盒,送埋只木羮木叉嚟塞入盒顶。原本都冇乜问题,但系一出到街,突然落大雨,呢个唔防水嘅纸盒连食具就变得好难拎。呢个cake等咗两个钟后先食,两个蛋糕就咁睇都冇乜点溶。先食个焦糖芝士,左边𠮶件,系冇乜焦糖味,少少芝士味咁,反而𠮶粒朱古力就好好味,真系吹涨!而食落口𠮶刻,成口cream,好似溶溶哋咁,系佢只蛋糕本身系咁,定系原本会系实啲嘅质感呢?无从稽考嘞!亦都好好彩系四个人分一件蛋糕,每人食得一啖,因为食一啖已经几溜几滞吓。再试埋右手边件Tiramisu,食第一啖已经系好浓郁嘅酒味;家母食第一啖反而系好浓嘅咖啡味,再食落去先食到系樱桃酒嘅味道,食落比较轻盈而又唔溜,食到尾重见到可能系樱桃酒嘅水,令到呢件Tiramisu反
去到见到每件蛋糕比想像中细好多,细过Tony Wong𠮶啲,但价钱又唔平,平均每件要四十蚊以上。心谂值唔值......呢刻店员见我企咗喺度睇,就开始介绍啲cake。我见呢度都有人赞焦糖芝士蛋糕,就买件返去;摆喺Chesse Cake隔离咁啱卖剩一件Tiramisu,心谂大路嘢个个啱食,就买多一件。 店员迅即将蛋糕入盒,送埋只木羮木叉嚟塞入盒顶。原本都冇乜问题,但系一出到街,突然落大雨,呢个唔防水嘅纸盒连食具就变得好难拎。 呢个cake等咗两个钟后先食,两个蛋糕就咁睇都冇乜点溶。
再试埋右手边件Tiramisu,食第一啖已经系好浓郁嘅酒味;家母食第一啖反而系好浓嘅咖啡味,再食落去先食到系樱桃酒嘅味道,食落比较轻盈而又唔溜,食到尾重见到可能系樱桃酒嘅水,令到呢件Tiramisu反而成为意料之外嘅好味!
总体嚟讲,佢系好味,但未值呢个价钱。