餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2019-04-21 47 浏览
听讲呢间饺子嘅店铺好有名,一直都好想试,机会难得,来到铜锣湾就试下。至尊松茸猪肉饺 & 状元九鼎汤相信试过嘅话,一定唔会否认佢系镇店之宝。饺子皮厚薄适中,望落已经觉得饱满晶莹。饀料肥瘦适中,猪肉混合左松茸系一齐,松茸嘅鲜香,令每粒饺子嘅味道提升左一个层次。若果想味道再有变化,会有两款酱汁,亦可带岀松茸同猪肉嘅鲜味。另外配有状元九鼎汤,好香嘅粉葛味同淡淡鱼香味,用左活鲮鱼﹑活鲗鱼﹑红萝卜﹑排骨等材料,饮落好顺喉,感觉油应该唔系落左好多,相当健康。唔怪得佢嘅定价稍微高少少,因为真系好好食!云吞面 面食落好弹牙,唔易断。云吞虽然细细粒,但一共有成12粒。云吞皮薄,啖啖肉,咬落其实几爽,肉香味鲜,不过个清汤略嫌有点咸。黄金原味皮蛋外表有点似啫喱般透明爽弹,皮蛋好香,蛋黄仲有少少流心。同平时食开唔同嘅系,佢香得来好似冇果种刺鼻嘅气味。上汤松茸时蔬菜心食落好新鲜,不过加左松茸嘅上汤饮落有点咸,可以不用太重手。自家制山楂雪梨水 用左山楂、甘草、麦芽、冰糖等多种材料一齐制作,山楂味其实几出,带点酸甜味,饮落都几滋润开胃。

上汤松茸时蔬