2021-04-01 326 浏览
远道鲗鱼涌,就喺为咗一尝隐藏于东汇坊嘅小店~ 估唔到平日夜晚到访,餐厅都已满座,好彩有预先book位,当日就见到有客人walk in唔成功。店面唔算好大,但都算坐得几舒服。菜式选择非常多,除左刺身、寿司、盛丼,仲有天妇罗、炉端烧、串烧、乌冬等等。晚市御膳 Dinner Set均附蒸蛋、汤▪️贝四品盛丼御膳 $188贝四品分别系海胆、赤贝、帆立贝、广岛蚝。广岛蚝饱满,甘甜无腥味。带子大粒鲜嫩。海胆creamy,但略嫌有少少腥味。四样之中我就最钟意赤贝!爽脆鲜甜。盛丼饭量超多,微酸带黏有咬口,好钟意食饭嘅我表示就咁食已经好正。▪️松叶蟹盛丼御膳 $188蟹盖盛满松叶蟹肉、蟹膏、蟹籽,拌匀鹌鹑蛋口感更滑溜。松叶蟹肉相当香甜,蟹膏软滑但略嫌味道唔够咸香浓郁。蟹盖底下有唔少爽口青瓜,增添口感,可惜嘅系,青瓜水分较多,若然拌匀整个蟹盖,会变得较稀同淡。松叶蟹脚唔洗自己剥壳!肉质属于软嫩,近乎入口即融。两碗盛丼嚟讲,同朋友一致钟意贝四品多啲!跟餐嘅蒸蛋非常滑溜,淡淡蛋香,加有蟹棒、香菇~▪️盐烧美国黑毛牛胸腹 $278又被称为牛五花嘅牛胸腹,烧得啱啱好,呈粉嫩嘅红色,油脂丰盈,肉质结实有咬口。简单用盐调味

店面唔算好大,但都算坐得几舒服。菜式选择非常多,除左刺身寿司、盛丼,仲有天妇罗、炉端烧、串烧、乌冬等等。

晚市御膳 Dinner Set
均附蒸蛋、汤

▪️贝四品盛丼御膳 $188
贝四品盛丼御膳

贝四品分别系海胆、赤贝、帆立贝、广岛蚝。

▪️松叶蟹盛丼御膳 $188
松叶蟹盛丼御膳

跟餐嘅蒸蛋非常滑溜,淡淡蛋香,加有蟹棒、香菇~

▪️盐烧美国黑毛牛胸腹 $278
盐烧美国黑毛牛胸腹

又被称为牛五花嘅牛胸腹,烧得啱啱好,呈粉嫩嘅红色,油脂丰盈,肉质结实有咬口。简单用盐调味已经好唔错~ 底下鲜甜嘅沙律菜同旁边酸酸甜甜嘅酱汁 可以中和牛嘅油腻感。

▪️盐烧法国鹌鹑髀 $58 (3本)
盐烧法国鹌鹑髀

第一次食嘅鹌鹑髀 竟然成为咗我最钟意嘅一道。香口肥美,肉质超嫩滑!!加多两滴柠檬汁更清新,减低油腻感~

▪️樱花虾牛蒡天妇罗 $98
樱花虾牛蒡天妇罗

同样系第一次食嘅牛蒡天妇罗!卖相平平无奇,但食落有惊喜。由头食到尾都非常之香脆唔油腻!牛蒡被切成丝状,经多翻咀嚼就会感受到牛蒡既香气。樱花虾若隐若现,偶尔为天妇罗增添一点层次。属清淡可口既一道~

▪️松叶蟹肉蟹膏竹炭多士 $88 (3本)
松叶蟹肉蟹膏竹炭多士

松叶蟹肉蟹膏竹炭多士
继续有蟹膏蟹肉,竹炭多士烘得香口,外层香脆内里松软,配上蟹肉蟹膏基本上系不败组合。松叶蟹肉香甜,蟹膏软滑但同样唔够咸香。若能增添芝士同蟹膏嘅咸香,相信会更滋味。

▪️黑芝麻雪糕 $18
黑芝麻雪糕值得食㖞!芝麻味浓郁,当中更加有芝麻粒粒,甜度恰到好处。

整体嚟讲,可能系平时食得多刺身丼饭,热食相对盛丼有惊喜!特别系盐烧法国鹌鹑髀。