2024-07-21
最近我再去裕记大饭店食佢哋嘅烧鹅,真系有啲失望。相比以前,烧鹅嘅质素有啲下滑,而且份量都变得细咗。以前嘅烧鹅皮脆肉嫩,油脂均匀分布,但而家嘅烧鹅就唔系咁出色喇。皮脆度唔够,肉质有啲干同老,整体味道相对差咗啲。 另外我见到只烧鹅上层同下层系分开咗两节颜色,好明显系搭棚鹅,令我有啲失望。半只鹅居然用两只唔同既烧鹅拼凑,真系有啲唔够诚实。我作为食客,希望可以食到一只完整同一致嘅烧鹅,唔想食到拼拼凑凑。 唔止咁,我都留意到烧鹅嘅份量变细咗。以前鹅嘅份量好足够多人分享,但而家嘅烧鹅就觉得瘦细咗。我觉得可能系受北上消费嘅影响,为咗节省成本或客流量减少,餐厅可能调整咗烧鹅嘅做法同份量。 除咗烧鹅,我仲试咗其他菜式 卤水鹅翼同西兰花扒草菇。卤水鹅翼煮得岩岩好,有卤水味道但唔会太咸。西兰花扒草菇,草菇仲系有草青味,厨房事前准备未足够。 餐厅环境整洁,装修简约但有种怀旧嘅感觉,唔会觉得挤迫。
餐厅环境整洁,装修简约但有种怀旧嘅感觉,唔会觉得挤迫。