2018-10-24
一黎到餐厅门口已经俾哩间餐厅既装修吸引住,见到有中国传统婚礼上既木桥,大戏中既面具、红木枱櫈哩d元素,好似去左北京既老饭店咁,哩度真系好特别。哩张系餐厅门口位,真系好有气派。北京菜喺香港比较少食,所以打开餐牌觉得大部份菜式都好新鲜,连菜式名都好有趣,要睇番美文翻译先大约知系咩黎。大娘烧肉饼 $108哩个烧饼做法系东北风味,中间肉粒用洋葱爆得好香,个饼要趁热食,冻左有d硬,夹左好多肉,好juicy,同平时饮茶食既包好唔同。老家心灵美 $78个名好靓,原来系一碟凉菜,系黑醋伴红萝白。店员告知哩种红色萝白系东北独有,愈冻天气会愈红,好有趣。味道系酸酸甜甜,咬落好爽口。蕃茄鸡蛋手擀面 $72哩碗面卖相似我地平时食开既蕃茄炒蛋,但原来系好鲜甜,好中意饮啖汤,好鲜唔多配味料,简简单单做出一道好菜。面相信唔系机整,手打既,食到好弹牙,面条有质感。午门面青 $118睇名又系估唔到咩黎,系鲜淮山炒猪颈肉。系浓味既一道菜,鲜淮山好爽好食,炒得好有镬气,下次再黎都会再点黎食。现场会有师傅表现整面嫁,吸引所有食客既目光,睇完给予掌声支持!
哩张系餐厅门口位,真系好有气派。 北京菜喺香港比较少食,所以打开餐牌觉得大部份菜式都好新鲜,连菜式名都好有趣,要睇番美文翻译先大约知系咩黎。 大娘烧肉饼 $108
哩个烧饼做法系东北风味,中间肉粒用洋葱爆得好香,个饼要趁热食,冻左有d硬,夹左好多肉,好juicy,同平时饮茶食既包好唔同。 老家心灵美 $78
个名好靓,原来系一碟凉菜,系黑醋伴红萝白。店员告知哩种红色萝白系东北独有,愈冻天气会愈红,好有趣。味道系酸酸甜甜,咬落好爽口。 蕃茄鸡蛋手擀面 $72
哩碗面卖相似我地平时食开既蕃茄炒蛋,但原来系好鲜甜,好中意饮啖汤,好鲜唔多配味料,简简单单做出一道好菜。面相信唔系机整,手打既,食到好弹牙,面条有质感。 午门面青 $118
睇名又系估唔到咩黎,系鲜淮山炒猪颈肉。系浓味既一道菜,鲜淮山好爽好食,炒得好有镬气,下次再黎都会再点黎食。 现场会有师傅表现整面嫁,吸引所有食客既目光,睇完给予掌声支持!