餐厅: 盈館
资讯:

2019-11-01 214 浏览
因为朋友远从外国番黎, 所以今日Lunch同佢去左公司附近一间酒楼食。长期系外国住既香港人, 最挂住既就一定系香港既点心!所以今日见依间酒楼系正旺角, 交通十分便利,而且睇过唔贵, 便决定一试。一入到去酒楼装潢十分新净, 无一般酒楼咁老土,好光鲜亮丽, 有好大块玻璃窗, 可以一边叹茶一边望到繁华既香港街景,对于长期系外国或黎香港旅行既朋友一定觉得好特别, 十分推介!我地2个人点左6个点心, 分别系:杞子桂花糕黑松露香茜饺鲜虾菜苗饺怀旧干蒸牛肉烧卖西班牙黑毛猪叉烧肠韭黄金菰火鸭丝肠2个人食6个点心刚刚好够饱, 我地1点几到场, 人唔算多, 可以慢慢坐,佢d点心虽然一d都唔够精致,但至在味道够特别。我特别中意佢个黑松露香茜饺!黑松露味十分突出, 估唔到同香茜可以咁夹!系出面十分少见既配搭, 有小小中西合壁既feel, 系外国番黎既朋友都大赞!可能个人十分爱饺既关系,除左黑松露香茜饺,鲜虾菜苗饺 都系我觉得要推荐既菜色!虾同菜苗都好鲜甜,饺皮都好通透! 咬落去好有口感!最后都要提一提个 西班牙黑毛猪叉烧肠好特别用左西班牙黑毛猪做叉烧肠~食落好有口感, 又系第一次见既配搭!食落同普通叉烧相似又
因为朋友远从外国番黎,
所以今日Lunch同佢去左公司附近一间酒楼食。
长期系外国住既香港人,
最挂住既就一定系香港既点心!

所以今日见依间酒楼系正旺角,
交通十分便利,

而且睇过唔贵, 便决定一试。

一入到去酒楼装潢十分新净,
无一般酒楼咁老土,
好光鲜亮丽,

有好大块玻璃窗,

可以一边叹茶一边望到繁华既香港街景,

我地2个人点左6个点心,
分别系:
怀旧干蒸牛肉烧卖
西班牙黑毛猪叉烧肠
韭黄金菰火鸭丝肠
韭黄金菰火鸭丝肠

2个人食6个点心刚刚好够饱,
我地1点几到场, 人唔算多, 可以慢慢坐,
佢d点心虽然一d都唔够精致,

但至在味道够特别。
黑松露香茜饺

我特别中意佢个黑松露香茜饺!

黑松露味十分突出, 估唔到同香茜可以咁夹!
系出面十分少见既配搭,

有小小中西合壁既feel, 系外国番黎既朋友都大赞!
黑松露香茜饺

可能个人十分爱饺既关系,
除左黑松露香茜饺,
鲜虾菜苗饺 都系我觉得要推荐既菜色!
虾同菜苗都好鲜甜,

饺皮都好通透! 咬落去好有口感!

最后都要提一提个 西班牙黑毛猪叉烧肠
好特别用左西班牙黑毛猪做叉烧肠~

食落好有口感, 又系第一次见既配搭!
食落同普通叉烧相似又有小小唔同!
西班牙黑毛猪叉烧肠

加上2个肠粉就上菜时都比较特别,
佢唔似一般酒楼咁倒d是油汁上去,

而系分开上,
对于平时中意食比较清淡既朋友黎讲,
系一个十分好既idea~

杞子桂花糕

整体来讲, 一d都唔贵,
一人一百蚊左右, 可以坐到佢落场关门,

几舒服,
下次都会带外国朋友黎食,
比佢地食下香港菜呢!
怀旧干蒸牛肉烧卖
2019-10-02