2021-07-31
周末相约姐妹们lunch,朋友会凑埋小朋友过嚟所以要揾间近佢屋企同坐得舒服嘅地方,最后择左去小皇府饮茶🫖我哋张枱侧边有个大装饰柜加埋粉蓝色墙身配波波灯,成个感觉似一间简约清新嘅咖啡店多过似中式酒楼~点心纸列明价钱,有点心、肠粉、特色炸物、炒粉面饭、甜品、饮品。啤梨鹅肝咸水角饮茶必叫!第一次见啤梨造型 超得意!外皮烟靭唔油腻,内馅加左鹅肝食落味道独特但食唔惯呢个配搭,我都系钟意传统多啲😬鲍汁鳯爪酱汁浓郁好入味又够上色,唔会炆到过腍!小皇府有米佬炒丝苗小朋友想食饭,叫个炒饭比佢。估唔到咁大兜,饭粒好烟韧,炒到粒粒分明,唔会太干又唔会太湿,控制得好好👍🏻好食!义烧肠粉肠粉皮薄带有软韧感,清晰望到每件都填满义烧!小皇府鲜虾饺/姜葱牛柏叶/咖哩鱿鱼 三款当中,我最钟意食咖哩鱿鱼,香而不辣,并用银针粉铺底。不得不说,呢度嘅姜葱牛柏叶同咖哩鱿鱼份量相比外面的确大份些,好似食极都有咁😝
啤梨鹅肝咸水角
鲍汁鳯爪
酱汁浓郁好入味又够上色,唔会炆到过腍!
小皇府有米佬炒丝苗
义烧肠粉
肠粉皮薄带有软韧感,清晰望到每件都填满义烧!
小皇府鲜虾饺/姜葱牛柏叶/咖哩鱿鱼