2023-11-13
同朋友🧒🏼一齐喺铜锣湾,佢🧒🏼问有冇高质素火锅店可以带佢🧒🏼去试吓,我谂咗5秒钟,就决定带朋友🧒🏼由铜锣湾行到嚟天后呢间楼上火锅店开餐,朋友🧒🏼仲话行完十零分钟特别开胃🤣店内装饰真系几有趣😆,例如有香港怀旧陈设、仿九龙皇帝墙壁墨宝 等,几过瘾🤩$198「今晚卜卜蚬锅」:里边真系有大量卜卜蚬,只只都大大只,胀卜卜,肉质鲜甜🤩;店员妹妹仲叫我哋汤底嚟到嘅时候等佢煲滚就饮番碗汤然后先开始打边炉🤣;汤底真系味道浓郁,仲有啲蚬肉咸鲜味😋仲有摆得靓靓 好多嘅 condiments 可以选择🤩$210「时令海鲜 - 苏格兰蛏子2只、南非鲍鱼2只」:蛏子 同 鲍鱼已经起咗肉离壳,净系将蛏子肉 同埋 鲍鱼肉 放入火锅里边灼几分钟就食得😋;我哋将两样都灼到啱啱熟 — 肉质爽滑,味道鲜甜🤩$75「脆肉鲩鱼片」:鱼片有光泽,好新鲜🤩,轻轻灼熟鱼片嚟食,肉质美味鲜甜🤩$148「黑豚五花腩」:粗略估计大约45%瘦肉55%脂肪,咁高脂肪比率,当然系够晒软滑啦🤩$90「双拼饺子 - 韭菜饺 拼 招牌午餐肉饺」:只只都胀卜卜,韭菜饺里边有大量好新鲜嘅韭菜🤩,特别嘅系 招牌午餐肉饺,成口午餐肉真系几好食🤣,亦都几特别🤩$
仲有摆得靓靓 好多嘅 condiments 可以选择🤩
$60「猪肉酿豆卜」:猪肉酿豆卜都系几特别,原来亦都出奇地夹🤩,以后除咗 鲮鱼肉酿豆卜 又多一个选择🤣
$98「脆鲩鱼骨腩」:脆鲩腩 厚切,咬落真系几脆口,又多肉,又好鱼味🤣
$48「莴笋片」:新鲜、简单、好食🤣
$45「皇帝菜」:新鲜爽脆,颜色翠绿🤩