2020-11-08 39 浏览
最近路过见到成行成市嘅古早味蛋糕店,都会特意买来试下,来到呢间阿里山蛋糕店,老板好热情咁介绍佢地嘅各款蛋糕同制作过程,得知佢地每样材料都系细心挑选过先运用,面粉系美国进口,糖系选用韩国砂糖,鸡蛋系试过用好多唔同地方嘅,最后先拣出依家用紧呢款鸡蛋,而且制作过程都好注重卫生,连每一只鸡蛋都会系打前洗干净!每个蛋糕都系以200度焗80分钟,出炉嘅时候会用竹签检查系咪完全熟透,所以每件蛋糕嘅水准都有保证!来到嘅时候刚好遇上芝麻蛋糕新鲜出炉,每到出炉都会敲响个钟同大叫出炉,好有仪式感!我本身不太偏好芝麻味,所以选左其他味道,老板就推介日本蜂蜜柚子味同原味蛋糕面铺满蜂蜜柚子皮粒,酸甜之中带点苦涩,几清新,而内里嘅蛋糕非常绵密松软!想尝到「古早味」就当然要试下原味啦,原味蛋糕好香,鸡蛋味道好突出,口味适中,不会过甜。除左材料嘅选用好严格外,味道好食外,呢间店连细节位都好注重,装蛋糕嘅纸盒系用大豆油墨印制,对人体无害,而胶袋系选用可以分解嘅物料制造,好环保,咁有心思嘅店舖真系值得支持!