2017-10-15
餐厅不算大,装修简洁,有两张厨师吧桌座,仲有一个包厅,喜欢铁板烧嘅其中一个原因系每次食都好似食都好似睇表演咁,可以一边睇师傅大显身手,好多都想试,所以选咗个铁板烧特选二人套餐 $1780火炙吞拿鱼腩、红虾啫喱、北海道螺肉沙律配柚子汁沙律菜新鲜爽口,配上柚子汁,相当醒胃,又清新,北海道螺肉好爽韧鲜甜火炙拖罗,细细件,轻轻烧过,有些口感,沾少少柚子醋,好鲜甜,仲入口即溶,红虾啫喱好特别,红虾弹牙虾味浓,配上啫喱好清新,入面仲有粒粒蟹子,增加层次感龙虾汤比较西式嘅汤,睇住个铁煲系铁板上煮,好特别,十分香浓,汤中仲有龙虾肉,仲好弹牙蟹肉枝豆忌廉汤另一个汤就比较日式,枝豆打到好棉,浓稠度适中,又鲜美,仲有大大件蟹肉,如果喜欢清汤嘅可以选这款北海道鳕场蟹脚配蟹味噌好喜欢食蟹,仲要有咁多,真系好开心,蟹脚好长,大厨好细心,一早已经又厚经将蟹壳切开,食嘅时间只要用刀义就已经可以好轻易咁将蟹肉拉出,啖啖肉,好鲜甜,点少少蟹味噌,又另一番风味广岛蚝配蒜香蕃茄酱大大只嘅蚝,烧得纲好,仲好juicy,有海水味,配上蒜香蕃茄酱,蕃茄味香浓,吃起来酸酸的,口感多层次鹅肝配黑醋汁喜欢食鹅肝,但系好多时都太大件,食完
好多都想试,所以选咗个铁板烧特选二人套餐 $1780
火炙吞拿鱼腩、红虾啫喱、北海道螺肉沙律配柚子汁
龙虾汤
蟹肉枝豆忌廉汤
北海道鳕场蟹脚配蟹味噌
广岛蚝配蒜香蕃茄酱
鹅肝配黑醋汁
喜欢食鹅肝,但系好多时都太大件,食完已经好饱,呢件大细纲好,卖相一流,旁边仲有一小撮紫苏花,烧过嘅鹅肝,外脆内软,仲带有紫苏花嘅花香,加上黑醋汁,完全唔觉得油腻,个多士都好,仲吸咗鹅肝油,好好味,我最后仲连紫苏花都食埋。
日本A4西冷牛肉配芝麻烧汁
和牛选咗7成熟,烧嘅过程已经好香,外脆入面呈暗粉红,油份足,肉质嫩,牛肉味浓,
可以点D海盐或WASABI,其实我已经觉得好好味,不过点咗又另有风味
神户黑豚薄烧
个套餐已经有牛,所以就选择咗神户黑豚薄烧﹐呢到仲要代理高尾牧场的神户豚肉,神户牛就听得多,神户豚都系第一次试,薄薄嘅豚肉﹐放上泡菜﹐再卷起烧,外层烧到有少少脆,泡菜居然无抢去豚肉味,仲令到佢更鲜甜,苹果蓉伴碟,好清新,好特别
季节野菜
炒野菜用了芽菜、香菇、椰菜等蔬菜炒熟,新鲜爽口,又不太油腻
小女子炒饭
其实已经饱饱哋,估唔到仲有一大,饭炒得好干身,粒粒分明,上面仲有一只荷包蛋,切开之后啲蛋汁流入每一粒饭,一流!
抺茶蕨饼伴日式雪糕 (绿茶、柚子、开心果)
拣咗柚子雪葩同开心果,柚子雪葩好清新,仲有柚子粒,好有口感,开心果雪糕好CREAMY,抺茶蕨饼茶味都够,不过就唔够软滑
一个好满足嘅晚饭,有机会试吓其他烧海鲜