2023-12-03
今日放假想去西九睇圣诞树,早d去睇下附近有咩下午茶食,揾到呢间位于故宫博物馆内的中餐好吸引,平日下午都有唔少客人,仲有外国人都黎饮杯茶。餐牌特别,用了清朝的历史做开头,以宫庭为题介绍唔同菜式的特点。有不少套餐都几吸引。想食下午茶的我地就点了皇帝多宝格!精致的点心同甜品用古式多宝格放置,非常有特式,打卡一流!食物方面有:炸蟹钳金丝香芋酥奶黄流沙包虾饺皇花好月圆芝麻卷紫薯糕橘子包老姜茶汤圆鲜杂果鸳鸯凉粉当中老姜茶汤圆,非常推介,非常姜,冻冻地天气食完个人暖笠笠,仲有汤圆在入面煮得好烟靭,不会太腍。当中炸蟹钳有惊喜,非常香口酥脆。食完想再食多两件!虾饺皇用唔同颜色的饺皮制造,有趣之余又亮眼。每粒虾饺皇放置著宫庭式的小碟上,非常有特色。花好月圆原来是榛子朱古力慕丝蛋糕,来一个中西合璧,花好月圆都系店内的特色甜品,朱古力味出,甜度适中。下午茶一定唔少得的是茶。皇帝多宝格下午茶餐可以系四款中式茶入面拣,我哋拣咗茉莉,清甜可口。店员虽然忙碌招待唔同客们,亦会主动加水,服务一流。享受呢个宫廷式嘅下午茶同时可以欣赏窗外嘅西九维港景色,绝对系下午茶既高级享受。
精致的点心同甜品用古式多宝格放置,非常有特式,打卡一流!
食物方面有:
紫薯糕
橘子包
老姜茶汤圆
鲜杂果鸳鸯凉粉
当中炸蟹钳有惊喜,非常香口酥脆。食完想再食多两件!